Gå til hovedinnhold

Prosjekt: Digitale verktøy for sikker identifisering av rømt og vill laksefisk (IdentiFisk)

kaotisk strøm av laksefisk som svømmer i alle retninger

Fotograf: Christine Fagerbakke

Periode 15. februar 2024 - 14. februar 2026
Finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)
Partnere Elveguiden, Veterinærinstituttet, Norsk Institutt for Naturforskning, Rådgivende biologer
Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) har tatt initiativ for å styrke kunnskapen om morfologiske kjennetegn for å skille mellom rømt oppdrettslaks og vill laksefisk. Betydelig variasjon i laksens morfologi skaper utfordringer for å utvikle pålitelige og omforente kriterier for manuell identifikasjon.

Det er derfor ønskelig å utvikle et digitalt verktøy som kan gi en presis og objektiv klassifisering av laksefisk med tilhørende usikkerhet, uavhengig av bakgrunnskunnskapen til personen som driver overvåkning eller utfisking. I dette prosjektet vil prosjektgruppen bygge videre på egne erfaringer med utviklingen av et generelt og presist maskinsyn for å skille rømt og vill laksefisk.  

Hovedmål:

Basert på data samlet inn gjennom det Nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettslaks i vassdrag, Feltstasjon i Etne, fiskefellen i Driva og Elveguiden, skal prosjektgruppen utarbeide en modell for å skille rømt oppdrettslaks fra vill laksefisk ved hjelp av maskinsyn. Basert på resultater fra maskinsynmodellen, i kombinasjon med ekspertkunnskap, vil hovedaktørene i Det Nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettslaks i vassdrag utvikle et visuelt hjelpemiddel for manuell identifisering av rømt oppdrettslaks, som kan distribueres for sportsfiskere og andre interessenter. Videre vil maskinsynmodellen bli gjort tilgjengelig på Havforskningsinstituttet sine nettsider, samtidig som den inkluderes i Dugnad for Havet og Elveguidens mobil applikasjon. Elveguiden samarbeider med over 500 forvaltningslag og grunneiere, har over 55.000 registrerte fiskere på plattformen, og vil på denne måten være en effektiv måte for å nå ut til laksefiskere. Vitenskapelige resultater vil bli publisert i internasjonale fagfellevurderte tidsskrift, samt formidlet til næringen og forvaltningen. 

Delmål/arbeidspakker:

AP1: Validert datasett av vill og rømt laksefisk (HI, VI, NINA, RB, Elveguiden). 
AP2: Modellutvikling og maskinlæring (HI).  
AP3: Veileder for manuell identifikasjon (HI, VI, NINA, RB).  
AP4: Digitale verktøy for automatisert identifisering (HI, Elveguiden).  
P5: Vitenskapelig publisering og formidling (HI, VI, NINA, RB).  
 

Demonstrerende illustrasjon med de fire elementene: Datasett, veileder, maskinsyn og digitale verktøy.
 Illustrasjon: Tonje K. Sørdalen.