Gå til hovedinnhold

Prosjekt: Climeseafood

Hav og torsk_collage.jpg

Fotograf: Paolo Cipriani/ Erling Svensen / Havforskningsinstituttet

Periode 01. januar 2022 - 31. desember 2026
Finansiert av Forskningsrådets program
Partnere University of Miami, Norges Geologiske instiutt, Leiden University medical Centre
Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet. Prosjektleder Monica Sanden. Arbeidspakkeledere: Morten Skogen, Cecilie Hansen, Sonnich Meier, Josef Rasinger og Tri Ho Quang.

Klimaendringar og effektar på miljøgifter i sjømat frå Arktis ( Climate change and impact on critical contaminants and lipids in Arctic Seafood). 

Banner climeseafood

I dette prosjektet skal vi forske på korleis klimaendringer påverkar økosystem og sjømat frå Barentshavet. Barentshavet er oppvekststaden til mange av våre kommersielt viktigaste fiskearter. Spesielt skal prosjektet finne ut korleis klimaendringar kan påverke innhaldet av næringsstoff og miljøgifter i heile næringskjeda – frå planteplankton til sjømaten vi et. Det skal utviklast nye modellar som tar utgangspunkt i allereie etablerte økosystemmodellar (Figur 1).

Figur som viser modell for utvikling av prosjektet
Figur 1 viser konseptmodell for korleis Climeseafood-prosjektet skal utvikle eksisterande økosystemmodellar ved å innlemme kunnskap om skjebnen til miljøgifter. Dvs. korleis stoffa blir tatt opp, fordelt, biotransformert og skilt ut frå marine organismar.

Vi skal bygge ein detaljert database om nivå av miljøgifter og næringsstoff i heile økosystemet og bygge dette inn i modellane. Vi bruker så etablert kunnskap om toksikokinetikk for å modellere transporten av miljøgifter i økosystemet i ulike klimascenarier. I tillegg til å bygge nye sjømatmodellar, skal vi også auke kunnskapen om korleis klima og miljøgifter påverkar helsa til marine organismar. Kunnskapen skal brukast til å kunne gi råd om framtidas mat knytta til sunn og trygg sjømat. Alle modellane må verifiserast med data frå felt og der det blir samla inn nøkkelarter frå Barentshavet i atlantisk vatn, miksa vatn og arktisk vatn (Figur 2)

Figur som viser feltarbeidet som skal gjøres i prosjektet for å verifisere modeller
Figur 2 viser det omfattande feltarbeidet som skal gjerast i prosjektet for å verifisere modellar, men òg for å få heilt ny kunnskap om miljøgifter og energi i økosystemet og sjømat i Barentshavet.

CLIMESEAFOOD main objective will be addressed through the following activities:  

1) Establish novel marine mechanistic ecosystem models with bioaccumulation models of critical contaminants under different simulated climate driven changes in food web structure (WP1). Lead Morten Skogen and Cecilie Hansen

2) Advance the understanding of contaminant trophic transfer dynamics in the context of seafood safety and changing climate conditions (WP1 WP2). Lead Sonnich Meier

3) Provide a mechanistic understanding of high latitude marine ecosystems’ response to changing environmental conditions (WP3 WP2). Lead Josef Rasinger

4) Risk assessment of future seafood in different climate and fisheries management scenarios (WP4 WP1). Lead Quant Ho Tri