Nyheter

År

Filtrering

 Kronikk     Historie

Nyhetsarkiv

Søk i nyhetsarkivene til henholdsvis NIFES og HI for å finne nyheter som er publisert før 2017:

Resultat: (513) Viser 1 - 30

ph3_KM.jpg

Ny HI-leiar i front for internasjonal havekspertgruppe

16.11.2018

Professor Peter Haugan er den nye programleiaren for Fiskerifagleg utviklingssamarbeid ved HI. Han er også med i leiinga for ekspertgruppa som skal levere kunnskap til Erna Solbergs høgnivåpanel. 

Kromp1.jpg

Forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» døpes på lørdag

16.11.2018

Champagneflaske er byttet ut med iskjerne som båtens gudmor, prinsesse Ingrid Alexandra, skal knuse mot skutesiden. Havforsker Randi Ingvaldsen har allerede prøvd det nye isgående forskningsfartøyet og er godt fornøyd.

BSF larvae in a feeding substrate containing marine ingredients 2.jpg

Forskere vant pris for dokumentarfilm

14.11.2018

Nina Sylvia Liland og Ikram Belghit vant Hjernekraftprisen 2018 for filmen «Superlarvene redder matavfallet».

Collage.jpg

Varm sommer kvelte sørlands-tare

13.11.2018

Årets hete sommer tok knekken på opptil halvparten av sukkertaren på Havforskningsinstituttets målestasjoner i Skagerrak.

G:\Geir Huse\2018\november\samarbeid.jpg

Meir samarbeid med Høgskulen på Vestlandet

13.11.2018

Havforskingsinstituttet og høgskulen har mange naturlege treffpunkt – no blir samarbeidet formalisert og utvida.

45054804064_a795b8e29d_o.jpg

Fregattulykken: Dette vet vi om miljøforholdene ved Sture

09.11.2018

HI-forskere har laget en kunnskapsoversikt over miljøforholdene nært Stureterminalen. HI vurderer det slik at det ikke er behov for nye miljøundersøkelser etter fregattulykken, med mindre det skjer nye utslipp. 

hifasade.jpg

Beredskap ved HI etter fregattulukka

09.11.2018

Forskarane har kartlagt spreiing av eventuelle utslepp og skal analysere prøvar av fisk frå oppdrettsanlegg i området etter ulukka med fregatten KNM Helge Ingstad. 

Oddgeir-Alvheim-4-IMG_4940.jpg
historie

Toktveteran har gitt navn til sin tredje fisk

08.11.2018

Etter å ha tilbrakt mer enn 15 år av livet sitt på tokt, har Oddgeir Alvheim fått flere fisker oppkalt etter seg. Den siste i rekken ble nesten en oddgeiri.

RekeErlend.jpg

HI er opptatt av avlusningsmidler og rekefelt langs kysten

06.11.2018

Leserinnlegg i Fiskeribladet 5. nov: Forskning på rekebestander langs kysten er høyt prioritert, men det er også et område som er komplisert, derfor tar det tid å komme fram til en endelig konklusjon.

erna og sissel.jpg

– Må handle i dag for rene hav i morgen

06.11.2018

Under havkonferansen i Bergen samles haveksperter fra hele verden rundt samme bord. Statsminister Erna Solberg mener det er på høy tid å gjøre handling ut av ord for rene og rike verdenshav.

HI-001868.JPG

Tilrår rekefangstar på inntil 70.000 tonn

05.11.2018

Det internasjonale havforskingsrådet (ICES) tilrår at den kan fiskast inntil 70.000 tonn reker i Barentshavet i 2019.

HI-000599.JPG

Skal forstyrre torsken midt i akta

05.11.2018

– I år ser vi korleis torsken beveger seg naturleg på gytefeltet. Neste år skyter vi seismikk for å sjå om frykta blir større enn kjønnsdrifta.

HI-038196.jpg

Prinsesse Ingrid Alexandra døper Norges nye forskningsskip

05.11.2018

Prinsesse Ingrid Alexandra er gudmor når Norges nye forskningsskip, isbryteren «Kronprins Haakon», døpes i Tromsø. 

Van-der-Meeren-med-båt-bak-.jpg
historie

Undersøker torsk nær oppdrettsanlegg

02.11.2018

I regn og liten kuling følger Terje van der Meeren Smøla-torsk gjennom oppveksten. Mål: å finne ut om oppdrettsanlegg påvirker torsken i gyteområder.

HI-040360.jpg

Lite miljøgifter i framtidas fisk

02.11.2018

I haust laga stjernekokken lekre rettar av småfisk frå havdjupet. Faren var at gjestane kunne få diaré. No har forskarane undersøkt kor mykje det er av det problematiske diaréfeittet i dei små godbitane, og om dei har andre skadelege stoff i seg.

Paralithodes camtschaticus 06-15 (8).jpg

Tilrår kongekrabbekvote på 1400 tonn i 2019

01.11.2018

Havforskningsinstituttet (HI) anbefaler at kongekrabbekvoten for 2019 settes til 1400 tonn. Årets kvote er på 1750 tonn. Tilrådinga gjelder for området mellom grensa mot Russland og Nordkapp, inkludert Porsangerfjorden.

White preserved 1.jpg

Børstemarken: En viktig «søppelspiser» på havbunnen

01.11.2018

Børstemarken stortrives under oppdrettsanleggene. Forskerne mener den lille marken kan spille en viktig rolle som renovasjonsarbeider på havets bunn.  

nifes-holmen_01_ServereBlaaskjell_Senneset.JPG

Nye artar kan auke norsk sjømatproduksjon kraftig

31.10.2018

Det er gitt løyve til oppdrett på om lag 170 vasslevande dyr og 30 planter i Noreg. Men likevel blir det nesten berre produsert laks og regnbogeaure. No peikar havforskarane på store moglegheiter med nye artar.

C:\Users\vna\Desktop\EMIL6094.jpg

Kvikksølv påvirket ikke barnas læring

31.10.2018

I barnehagestudien økte kvikksølvmengden i håret til barna som spiste fisk sammenlignet med barna som spiste kjøtt. Men det påvirket ikke barnas læringsevner.

HI-037829.jpg
historie

Fra vadebukser til toppkonferanse

30.10.2018

Til daglig jobber Anne Hege Straume med genredigering av lakseegg. Nå er hun og de andre postdoktorene fra Havforskningsinstituttet klare for å være øyne og ører under høstens store havkonferanse i Bergen.

HI-037440 (1).jpg

Vil verne leppefiskhannane

30.10.2018

HI rår til både minste- og maksimalmål for fleire av leppefiskane i eit råd for neste års leppefiskeri. Det skal hindre «kjønnskvotering» i fangsten, særleg av berggylte.

HI-019169 (1).jpg
kronikk

Klimaforskning under angrep

29.10.2018

Kronikk i Aftenposten 28.10.18: Trump-administrasjonens angrep på amerikansk klimaforskning begynner å merkes, også utenfor USA. Denne undergravingen av klimadata og vitenskapelige systemer er en bevisst ødeleggelse av kunnskapsgrunnlaget som vi trenger for å forstå klimaets utvikling.

 

P9275096eFull.jpg

Hvor mye tare finnes i Norge?

26.10.2018

Du har kanskje ikke tenkt over det, men tare er en viktig ressurs for mange; fra smådyr, fisk og sjøfugl til oss mennesker. Men hvilke sjøområder har rikelig med tare – og hvor stor andel tas ut av taretrålere? Forskere har utviklet en ny modell som gir svar. 

MX0B2956.jpg

Stillehavsøstersen erobrer også Vestlandet

25.10.2018

Stillehavsøsterens brer seg langs norskekysten. Nå er østersen på vei nordover Vestlandet. Forskerne jobber på tvers av landegrenser for å kartlegge den uønskede gjesten, og samtidig finne ut hvordan man kan bruke den som matressurs. 

HotelNorge2.jpg

Én måned igjen til regjeringens havkonferanse i Bergen

23.10.2018

20.-21. november samles verdens fremste haveksperter i Bergen. Havforskningsinstituttet er vertskap for konferansen som Erna Solberg lanserte på G7-møtet i sommer.

Laks i fiskefella i Etne

Naturen skjuler den fulle effekten av genetisk påvirkning

23.10.2018

Avkom av rømt oppdrettslaks ser i stor grad ut som villaks. Selv om det er påvist genetiske endringer i ville bestander, har det vært vanskelig å påvise synlige endringer. Nå viser nye resultat at det fulle omfanget av disse endringene er skjult i naturen, men at de kan utløses av riktige miljøbetingelser.

Conference: Science for Ocean Actions

22.10.2018

Institute for Marine Research (IMR) is, on behalf of the Norwegian Ministry for Foreign Affairs, responsible for a science conference to share new knowledge and suggest action points for the High-level Panel and G7 countries. 

NVG-sild_Foto-Kjartan Mæstad.jpg

Kvoteråd for NVG-sild 2019: Opp til 588.562 tonn

22.10.2018

Det internasjonale havforskingsrådet ICES rår til ei sildekvote som er opptil 53 prosent høgare enn førre råd. Det er ein ny haustingsregel som gjer utslag.

DSC_5393.jpg
kronikk

Varmere og isfritt hav nord for Svalbard

19.10.2018

Kronikk i Aftenposten 18. oktober: «Atlantifisering» av havet nord og øst for Svalbard kan føre til endrede økosystemer.

Nettverk Roma 2-4.jpg

HI leder Norges globale nettverk for matsikkerhet

18.10.2018

På vegne av Nærings- og fiskeridepartementet leder Havforskningsinstituttet et nyopprettet globalt nettverk for matsikkerhet og ernæring. I nettverket står sjømatens betydning for mat- og ernæringssikkerhet i fokus.