Gå til hovedinnhold

Se video: Merker hai på 8 meter!


Foto av forsker som er i ferd med å sette sattelittmerke i hai, sett fra hodekamera.

I 2022 fikk havforskerne merket hele tre brugder i løpet av en helg. I år lanserer HI en egen haitelefon, slik at merketeamet raskt kan rykke ut når folk ringer inn observasjoner av hai.

Fotograf: Havforskningsinstituttet

Havforskerne har satellittmerket tre brugder i Lofoten.

Den siste uka har et merketeam fra Havforskningsinstituttet vært utenfor Lofoten og Vesterålen på jakt etter brugde - verdens nest største fisk. Målet er å satellittmerke den gigantiske haien, slik at forskerne kan finne ut mer om hvor den beveger seg. (Se faktaboks)

Etter en uke uten hell traff forskerne brugde-jackpot i helga, og fikk merket hele tre brugder. Forskerne blir i området i noen dager til, med mål om å merke enda flere.

(Media? Bygg gjerne inn vår Youtube-video eller klikk her for å laste ned opptakene uten grafikk. Fri bruk mot kreditering: Havforskningsinstituttet)

– Det er helt vanvittig, og nå er vi veldig fornøyde, jubler merkeekspert og havforsker Keno Ferter.

Slik gjør de det

Først må de nemlig finne nålen i høystakken: Haifinna på havet. Deretter sier det seg kanskje selv at det ikke er noen enkel jobb å merke en hai som kan bli inntil 11 meter lang, og veie flere tonn.

– Når vi observerer brugde, går vi sakte og forsiktig inntil den med båt. Vi må klare å komme helt nært uten å skremme haien, da vil den trekke ned i vannet og bli borte for oss. Vi bruker en tre meter lang metallstang, og plasserer et satellittmerke like nedenfor ryggfinnen, forteller Ferter.

Fortsetter å spise like etterpå

Merkingen skjer på en måte som ikke skader brugda. Etter merkingen, dykker brugden ned, men så kommer den opp igjen noen meter fra båten og fortsetter med det den bruker sommeren på: å svømme rundt med åpen kjeft for å spise plankton. 

– Dette er nøye planlagt lagarbeid. Diskusjoner med forskerkolleger på forhånd, masse trening, kaldt hode, og ikke minst god kommunikasjon i teamet er nøkkelen til suksess. Jan Hinriksson kjører båten inntil haien, mens Otte Bjelland setter merket og Antonia Klöcker tar DNA-prøver fra hudslim, forklarer Ferter.

Fra venstre Jan Hinriksson, Keno Ferter, Otte Bjelland og Antonia Klöcker.
Her er teamet som er i Lofoten for å merke brugde. Fra venstre Jan Hinriksson, Keno Ferter, Otte Bjelland og Antonia Klöcker. Foto: Havforskningsinstituttet

Hjelp fra publikum var nøkkelen til suksess

For de fleste er det å observere ei brugde noe man bare opplever én gang i livet. Ingen av de fire forskerne som er i Lofoten hadde sett brugde tidligere.

– Forventningene var ganske lave til å begynne med. Vi var klare over at dette er et «high risk, high reward»-prosjekt, forteller Ferter.

HI har tidligere i vår bedt om tips fra publikum som observerer brugde. Når forskerne får inn et tips om ei brugde, setter de kursen raskt.

– At vi har fått til å merke brugde, er mye takket være folkeforskning på sitt beste. Når vi får tips fra publikum, setter vi med en gang kursen mot brugda. Denne gangen hadde vi veldig god hjelp i Åsanfjorden, hvor en tipser fulgte brugda med kikkert til vi kom frem tre timer senere, og sendte oss rett på den via telefon, forteller Ferter.

Haier på farten

Merkingen av brugde i Lofoten er del av prosjektet Sharks on the Move, eller Haier på farten, som undersøker migrerende hai som brugde, håbrann og pigghå. Målet er lære mer om nåværende og fremtidig utbredelse av disse tre artene i norske farvann, blant annet ved merkeforsøk og datamodellering.

– Brugde er en ganske mystisk hai som vi vet lite om. Gjennom å merke den kan vi få mer kunnskap, om utbredelse, hvor den beveger seg og hvilke miljø den oppholder seg i. Er den her oppe hele året, eller migrerer den til Storbritannia om vinteren? Det er veldig spennende og jeg gleder meg til vi får se resultatene, sier haiforsker og prosjektleder Claudia Junge.

Vi vil ha din hjelp!

Flere øyne er bra, og Havforskningsinstituttet har allerede fått inn mange observasjoner av brugde i år. Men vi ønsker oss fortsatt god hjelp fra publikum.

Om du ser brugde, eller noe annet spesielt, send inn din observasjon på vår folkeforskningsportal Dugnad for havet!

Da kan du bidra til ny kunnskap om økosystemet og havmiljøet. Og kanskje sitter noen forskere og venter på tips fra deg.

Om prosjektet «Sharks on the Move»

«Sharks on the Move: species distribution modelling of migratory sharks to inform ecosystem-based management under global change» og er finansiert av Norges forskningsråd.

Prosjektet ledes av HI og involverer 20 eksperter fra syv vitenskapelige partnerinstitusjoner i Norge og utlandet, samt nært samarbeid med Fiskeridirektoratet og Runde Miljøsenter AS. Deltakende institusjoner er HI, NIVA, NORCE, UiT, UiO, CiBio UPorto i Portugal og UMiami i USA. Prosjektets rådgivende styre består av verdenskjente forskere på haiens bevegelsesøkologi fra Storbritannia og Frankrike, samt representanter fra Miljødirektoratet og Artsdatabanken