Gå til hovedinnhold

Jaktet på tapte fiskeredskap – fant kjempemine


Undervannsbilde av såkalt hornmine fra andre verdenskrig på havbunnen utenfor Tromøya i Arendal. Sirkulær gjenstand dekket av slam med tilsynelatende diameter på mellom 50-100 centimeter.

Dette synet fikk ROV-føreren til å reagere kjapt. Foto: Steinar Torjussen/Green-Bay AS

Da Havforskningsinstituttets samarbeidspartnere i Green-Bay AS lette etter tapte fiskeredskaper, fant de noe de ikke ser hver dag. 

– Jeg skjønte det var en mine med en gang jeg så den, forteller Steinar Torjussen. 

Han var ute med kollega Ove Olsen i Green-Bay AS, som på oppdrag fra Havforskningsinstituttet hjelper til med å renske bunnen for tapte fiskeredskaper. 

Og selv om forskningen ofte fører til "sprengstoff" av nyheter, som for eksempel da estimatene pekte på 10 000 tapte fiskeredskaper bare i Raet nasjonalpark, var dette funnet av en egen karakter. 

– Vi har funnet håndgranater før, men ikke hornminer som denne. Den må være på 200-300 kilo, minst, forteller Torjussen om minen som ble funnet på nærmere 45 meters dyp utenfor Tromlingene i Arendal. 

Politi og forsvar i sving  

Torjussen og kollega Ove C. Olsen har vært ute en vinterdag før i arbeidet, og kontaktet politiet. De kontaktet igjen Forsvaret, som identifiserte minen som en hornmine. Skjønt Torjussen allerede hadde identifisert den temmelig raskt selv. 

– Ja visst, det står en helt lik en i Pollen i Arendal (bryggeområde, red.anm.), så jeg skjønte den var stor med en gang. 

En hornmine har fått navnet pga "hornene" som detonerer minen ved sammenstøt med fartøy, og var flittig benyttet under andre verdenskrig. NRK har tidligere omtalt hvordan en lignende bombe ble uskadeliggjort i Skjelfjorden i Lofoten. Den gang sa orlogskaptein Wiggo Korsvik at de ville frakte den inn i vågen for å destruere den uten at trykkbølgen skal skade marint liv. 

Politiet kontaktet Forsvaret om funnet utenfor Tromøya, og har fått nøyaktige koordinater av Torjussen og Olsen for å kunne planlegge uskadeliggjøring. 

– Ikke noe vi pleier registrere 

Havforsker Susanna Huneide Thorbjørnsen pleier være med Green-Bay AS for å forske på hva som er årsaken til at for eksempel teiner tapes. I videoen under kan du se hvordan de går frem i arbeidet. 

– Jeg har aldri vært med på at vi har funnet miner, og det er vel ikke akkurat noe vi har en egen kategori for. Men vi er oppmerksomme på at slike problemstillinger kan dukke opp, sier hun. 

Steinar Torjussen tror funn av slike miner vil bli vanligere.

– Det ligger tross alt mange slike igjen her ute, så det vil troligere bli vanligere å finne slike ting i takt med at flere og flere skaffer seg undervannsdroner. 

Ove Olsen i Green-Bay AS holder opp kreps i forbindelse med opprydningsarbeid av havbunnen i Raet nasjonalpark. Solen skinner, og krepsen spreller i hendene.
Ove Olsen trives godt med å redde marint liv, som denne krepsen som lå fanget i et plastnett på havbunnen. Noen ganger kommer han over andre ting, som miner og granater. Foto: Liv Eva Kirkesæther/Havforskningsinstituttet