Hopp til hovedteksten
Tårnfalk
Foto: Jan de Lange
Utskriftsvennlig versjon

Tårnfalken gjorde slutt på svalene

Om bord på "G.O. Sars" har mannskap og forskere hatt orkesterplass til tårnfalkens overlegne jakt på en koloni svaler. Anne Lene Brungot fra Statens strålevern forteller om de effektive jegerne og ellers litt om livet om bord.     

Toktet har til nå gått knirkefritt med fantastisk vær og flotte forhold. Prosjektene som vi har planlagt prøveinnsamling for er dekket, og vi (Penny fra Havforskningsinstituttet og undertegnede) fikk til og med tatt en av stasjonene på del 2 av toktet. 

Vellykket tokt

Resultatene av radioaktivitetsmålingene vil bli rapportert i ulike rapporter både internasjonalt, nasjonalt og i årlige rapporter hos både Havforskningsinstituttet og hos Statens strålevern. Toktet har vært velykket og målet med å se på trender, utviklingen og tilførsler av radioaktive stoffer i og til Norskehavet vil i stor grad bli basert på undersøkelsene fra dette toktet.

En ekte kakestuert

Livet ombord har i tilegg til våre fastsatte gjøremål vært preget av små og store høydepunkt, som mat og ikke minst fugler. Vi har hatt det jeg kaller en kakestuert ombord, eller kanskje mer korrekt en messedame som sammen med resten av personellet har stått for en fantastisk forpleining. Vi har fått ostekaker, iskaker, marsipankaker, prinsessekaker, bløtkaker, nøttekaker (med kokosfyll), sjokoladekaker, boller og sveler.

Svaler over alt

Toktets høydepunkt kom likevel midt ute på havet og handlet om fugler og da henholdsvis svaler og tårnfalk (se tidligere innlegg).  Langt ute i Norskehavet fikk vi besøk av en koloni svaler som rotet seg inn på alle labbene, instrumentrommet, styrhuset. Det var svaler til og med i fiskelabben ombord.

Glupske falker

Svalene ble fanget og sluppet ut i det vi trodde var friheten, men på dette tidspunktet hadde vi ikke observert de andre gjestene ombord. To tårnfalker tok effektivt og suksessivt knekken på svalene, og båten var i løpet av kvelden mer eller mindre fri for svaler. Tårnfalkene har siden holdt oss med selskap helt inn til land og det vi trodde var to, ble til tre og så fire.

Som gjest på et av Havforskningsinstituttet sine tokt ønsker jeg å si tusen takk til alle både mannskap og toktpersonell for et bra gjennomført tokt og ikke minst for et hyggelig opphold ombord.