Hopp til hovedteksten
Snøspurv
Snøspurv som spiser fiskerester fra trålnettet.       
Foto: Stuart Murray
Utskriftsvennlig versjon

Snøspurver tok rast om bord

Økosystemtoktet: En langsomt fallende snøgardin materialiserte seg i fem små hvitvingede fugler; snøspurv.

Av Stuart Murray, fugleobservatør

Vi var 80 nautiske mil sørøst for Hopen. Været hadde vært klart hele dagen, men sent på ettermiddagen begynte mørke purpurfargede skyer å samle seg i horisonten. Da vi kom under den første skyen ble vi for et kort øyeblikk innhyllet i en langsomt fallende snøgardin. Som et perfekt magisk triks materialiserte snøen seg i fem små hvitvingede fugler; snøspurv. Den korte sommeren på Svalbard var over og de var på vei sørover for vinteren. Vi fikk bare et kort glimt av dem før de forsvant inn i snøskyen igjen.

Neste morgen våknet vi til tykk tåke og oppdaget at en flokk med hunner, unger og minst to hanner hadde kommet om bord i løpet av natten.

I parringsdrakt er hannen et slående syn; kritthvit kropp og hode, sorte vinger med en hvit flekk i midten, sorte bein og sort nebb. På høsten antar fjærdrakten den rødbrune fargen til hunnen, men den forblir hvit på sidene og på magen. De unge fuglene ligner på hunnen, men har mørkere fjær på ryggen. Samtlige har gule nebb som er sorte ytterst på tuppen.

Våre fugler, om lag 30 stykker, hadde slått seg ned på en tråltrommel. Derifra fløy de ned på tråldekket hvor de leitet etter rester av fisk. En uvanlig diett for frøspisende fugler, men den vanlige atferden endrer seg når fuglene migrerer.
Om bord overså de oss mens de hoppet rundt beina våre. Vanligvis ville de aldri kommet i slik nærkontakt med mennesker.

Snøspurvene var om bord så lenge dagslyset varte. Så forsvant de i mørket. Overraskende nok valgte de å fly videre på dette tidspunktet, trolig for å unngå rovdyr. Det understreker hvilket mysterium det er; at disse skapningen kan navigere over Barentshavet på nattestid.

Her er fartøyene

Toktkart for fartøyene som er med på toktet.


les mer