Hopp til hovedteksten
Utskriftsvennlig versjon

Fant utsatt plattform – mistet ROV

I desember ble det satt ut en plattform utenfor Vesterålen der Korallobservatoriet skal stå, som det ikke lyktes å hente opp igjen. Denne fant vi i dag etter en halv dags leiting med fjernstyrt undervannsbåt (ROV). Men da den skulle hentes opp, røk en kabel med det resultatet at nå er både observasjonsplattformen og ROVen på havets bunn. Vi håper å ha utstyret på dekk igjen i løpet av tirsdag.

Det er flotte koraller i Hola utenfor Vesterålen der Korallobservatoriet skal stå. Bildet øverst er hentet fra videoen som ROVen tok opp mens den leitet etter den savnede observasjonsplattformen.

Mange fulgte spent med i kontrollrommet da det ble lett etter observasjonsplattformen.

Den akustiske utløseren på den savnede observasjonsplattformen svarte da det ble sendt lyd til den. Etter å ha sendt signaler til denne utløseren fra flere ulike steder, var det mulig å peile seg frem til plattformen. Den hadde trolig hengt seg fast i en line som var satt i korallrevet. Denne observasjonsplattformen var meningen skulle stå et par døgn i sjøen som en kort test før jul.

ROVen i hangaren før den settes ut. 

Noe av det siste vi ser til ROVen i denne omgang. Når dette skrives jobbes det for å finne en måte å hente både ROV og plattform opp igjen. Fortrinnsvis med en annen ROV. Den skal sendes med budbil fra Notodden i kveld og leveres til Myre i Vesterålen. Kanskje byr det seg en mulighet til å hente både ROV og observasjonsplattform opp igjen tirsdag. Vi har sett ROVen på ekkolodd og den gir et signal så vi vet nøyaktig posisjon.

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller

Les mer om