Hopp til hovedteksten
solnedgang-fr-falkland370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Opplevelsestur!

Drivende isfjell, ukjente isfisk, eksotiske pingviner, rustne hvalfangerstasjoner, utfordrende masterstudier, uregelmessig døgnrytme, stadige trålhal, flott båt og hyggelige folk. For Dag Nielsen (22) er toktet med ”G.O. Sars” et fantastisk eventyr. Han har skrevet om sine opplevelser på turen så langt i denne toktdagboken:

OVER: Dag Nielsen nyter solnedgangen på fordekket. Foto: Einar Loshamn

Gjennom mitt mastergradsprogram innen marinbiologi ved Universitetet i Oslo (UiO) har jeg fått den unike muligheten til å se Sørishavet, Sør-Georgia og krysse Atlanteren om bord på G.O.Sars. Ikke mange unge får muligheten til det i dag. Jeg er masterstudent fra UiO og skal skrive en oppgave om storskalafordelingen av krill mellom Sør-Georgia og Bouvetøya. Helt fra det ble kjent at toktet skulle gå har jeg og min medstudent Einar Loshamn (se tidligere i dagboken), også fra UiO, gledet oss!

Denne vinteren skulle G.O.Sars ut på flere tokt-etapper og vi fikk nå være med på etappe 2 – fra Montevideo til Cape Town. Einar og jeg bestilte billetter fra Oslo til Buenos Aires med ankomst noen dager før vi skulle dra fra Montevideo. Vi feiret nyttår i Buenos Aires og tok oss 1. nyttårsdag videre med båt og buss til Montevideo. Vi fikk litt strandliv og kultur før båten la fra kai.

Nå var vi på vei på vei ut på et fantastisk eventyr! Båten var etter førsteinntrykket enorm og vi brukte flere dager på å komme til rette og finne fram rundt i båten. Så mye hyggelige folk og flotte fasiliteter – ikke rart vi nå føler oss som hjemme her på båten etter tre uker på sjøen. Vi har opplevd svært mye.


Ifiskelaben370.jpg
Sortering av fansten fra et trålhal. Dag til høyre. (Foto: Einar Loshamn)

En vanlig dag om bord:

Frokost kl 0730. Så ulike gjøremål – enten et morgenmøte eller en tur ned i hangaren for å se om man kan hjelpe til med noe. Eller så kanskje det er en trål som kommer opp. I så fall må alle organismene sorteres, veies, artsbestemmes, fryses eller kanskje fikseres på sprit.

Lunsj kl 1130. Da roper stuarten ”da er det lunsj” på speakeranlegget på båten. Gode måltider med varm mat, frukt og grønnsaker, rikelig med forskjellige drikkevarer, tilbehør, ost og kjeks. Vi lever som konger! Så er det litt jobbing før 3-kaffen med en kakebit og middag kl 1730.

Dagene går i ett, og innimellom hopper man over et måltid og jobber eller snur opp ned på døgnrytmen. Her hviler man når det er tid til det! Men fram til nå har det for det meste vært ferie.

Dagensfangst370.jpg
Dag på tråldekket med to isfisk. (Foto: Kjartan Mæstad)

Etter avmarsj fra Montevideo havn hadde vi mange fine soldager der flere av oss lå å koste oss i solen. Vi fikk selskap av oppimot 50 finnhval ved siden av båten en dag, og innimellom lå en og annen månefisk og solte seg i overflaten. Sjøløver og albatross ble hverdagskost å se langs skipssiden. Den 8. januar kom vi fram til Falkandsøyene der vi tanket drivstoff, fikk sett våre første pingviner og tittet inn på byen Port Stanley. Så gikk turen videre mot Sør-Georgia.

13. januar så vi våre første isfjell flyte forbi båten – store som boligblokker omsvøpt av et nydelig blåskinnende lys. Vi var på vei inn i isødet! Morgenen 14. januar ble vi møtt av stuppbratte snøkledde fjelltopper, brearmer som slynget seg ned dalene, grønnkledde fjellsider med beitende opplandske reinsdyr og strender stappfulle av sjøelefanter, sjøløver og kongepingviner. Vi var på Sør-Georgia! Inne i fjordarmene lå det flere forfalne gamle hvalfangststasjoner fra 60-tallet. Vi la til kai inne i Grytviken ved britenes base på øya – King Edwards point. Hele dagen den 14. jan fikk vi gå på sightseeing inne i denne turist-tilrettelagte gamle hvalfangststasjonen – traske mellom gamle hvalfangstbåter, pingviner og seler. Dette var eksotisk så det holdt! Senere på ettermiddagen tok Einar og jeg et bad i det to grader kalde vannet og gikk inn til en god badstu i båten senere. Folk ristet på hodet, noen sa vi var tøffe. Etter badet tok vi en tur ut på den legendariske Sir Shackeltons point der vi hedret ham med en shoot South Georgia whisky. Kl 20.00 var det en hyggelig fest på basen der hele mannskapet på G.O. Sars ble invitert av forskerne på øya.

Bader200.jpg
Et forfriskende bad!


De neste dagene lå vi for anker inne i Strømnes bay i nærheten av de tre gamle hvalfangststasjonene Strømnes, Leith og Husvik Harbour. Her lå vi for å kalibrere ekkoloddene om bord i båten. Inne på land så vi strender fulle av seler og fjellsider med beitende reinsdyr. Den ene dagen var jeg og Einar med lettbåten inn til Husvik og en gammel kommandantbolig som nå brukes av BAS (British Antarctic Survey) som biologisk forskningsstasjon. Dette var stort! For hver dag vi lå i bukta turte selene å komme nærmere og nærmere båten – dagen før vi dro fra Strømnes var det mange hundre sel som passerte tett opptil båten mens noen heldige av oss jobbet nede i hangaren i tretiden en morgen!  Å komme så tett innpå dyrene var veldig spesielt! Så la vi til havs igjen. Etter fem dager utenfor Sør-Georgias kyst med tråling og målinger med ekkoloddene om bord har vi nå satt kursen nedover mot 60 grader sør. Her skal vi gjøre unna en del av stasjonene underveis på toktet. Mye blir rutine, men det er stadig noe nytt å se! Vi nyter turen!
 

 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.