Hopp til hovedteksten
yen370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Et lite stykke Norge

Vi kan se Bouvetøya i det fjerne. Denne lille øyen nesten på andre siden av kloden som ble annektert i 1930. Øya har siden hatt status som norsk biland. Dette er det stykke land som ligger lengst fra alle andre landområder, så Norge har i hvert fall den rekorden. Her skal vi undersøke plankton- og fiskeforekomstene. Utrolig nok har Norge som stor fiskerinasjon aldri vært her for å kikke på de marine ressursene.

Det skal bli spennende å se hva vi finner her. Vi vet at det er krill i dette området og vi vet at det finnes isfisk.  Forhåpentlig får vi noen større fisk på Bouvetplatået enn de vi har funnet ute i det åpne havet. Her har det stor sett vært lysprikkfisk, Bathylagidae og Stomiidae som er ganske små, men økologisk viktige og utrolig vakre.

Bouvetøya ble oppdaget av franskmannen Jean-Baptiste Lozier Bouvet i 1739. Øyen er ikke større enn 49 kvadratkilometer og er nesten fullstendig dekket av is. På øyen er det sel, pingviner og sjøfugl, og en forskningsstasjon som først ble satt opp av Norsk Polarinstitutt i 1976. Stasjonen ble ødelagt, men erstattet av en container som brukes som forskningsstasjon.


ISogBT370.jpg
G.O. Sars ved et isfjell

I flere uker nå har det vært kontakt mellom ”G.O. Sars” og et forskerteam på Bouvetøya som har oppholdt seg der siden midten av desember. Det virker nesten som det største som skjer der på øyen før de reiser hjem i midten av februar, er å se Havforskningsinstituttets forskningsskip i horisonten. På Bouvetøya har forskerne merket makaroni- og chinstrap-pingviner samt pelssel og så fulgt med hvor de drar for å hente seg mat. De har sendt over kart per mail, hvor vandringsmønstrene er plottet inn. Akkurat nå er de uten internettforbindelse, så de har bedt oss om å laste ned en fil fra nettet og på en eller annen måte få levert den til folkene på øyen. Vi kommer oss sannsynligvis ikke i land, så vi må nok prøve å skyte over en fangline.


HvalEN370.jpg
Hval like ved båten.


Vi skal ha forskjellige forskningsstasjoner rundt øya, plankton, planteplankton, fisk og CTD (saltholdighet og temperatur). Blant annet skal begge plattformene (landerne) i sjøen og stå en tid mens vi tokter rundt litt. Plattformene blir passert på bakgrunn av de observerte vandringsrutene og vil samle data uforstyrret til de blir plukket opp og ferden går videre.  Vi håper både å få data om adferd til krill, plankton fisk og de Bouvet-baserte predatorene. Toktleder Svein Iversen ser frem til å kunne sammenligne observasjonene som gjøres fra båten med de observasjonene forskerne på land har gjort. Vi regner med å være ferdig rundt Bouvetøyen slik at vi kan forstette ferden nordover langs nullmeridianen  5. februar.

- Forvaltningsorganisasjonen CCAMLR har besluttet at det ikke skal fiskes på bekostning av de artene som lever av fisk og krill. Derfor er det viktig å forstå mer om hvordan predatorene jakter i forhold til horisontal og vertikal krillfordeling. Det skal bli spennende å sammenligne våre målinger med de data som Norsk Polarinstitutt har samlet inn.


Bouvet-survey370.jpg
Kartet viser Bouvetøya og planlagte forskningsstasjoner.


Meldingene fra Bouvetøya har gått på at de har hatt mye dårlig vær. Derfra ble det for en stund siden meldt at de hadde hatt en fin dag i en lang rekke med uværsdager. Men nå når vi ser øya, er det solskinn og nesten flatt hav. Godværet har også gitt oss en annen stor opplevelse i dag.

Vi gikk ganske nært på et flott isfjell hvor det var flere seler og knølhval. BBC-fotografene som bytter på å holde utkikk etter krill når været er såpass at det er forsvarlig å sette ut mann over bord-båten (MOB-båten), håpte at det kanskje kunne være krill i området også. MOB-en ble satt ut og Nick Guy og Roger Munns filmet hval rundt isfjellet. Hvalene fant imidlertid ”G.O. Sars” langt mer interessant enn både isfjell og MOB-båt. De svømte rundt skipet, blåste og vinket med halefinnene. Dette gav alle som var våken på skipet i timen etter frokost en glimrende anledning til å fylle opp minnekortene med hvalbilder. Det sørgelige var at toktelederen som hadde vært oppe hele natten, da sov på sitt grønne øre og gikk glipp av det hele. Forhåpentlig byr sjansene seg igjen…


Knl370.jpg
Knølhval ved skutesiden. Foto: Thor A. Klevjer

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.