Hopp til hovedteksten
Navneseremoni i Bergen

Ønsket hell og lykke på alle hav

Gamle Nansen ble offisielt "Kristine Bonnevie" i en fin dusj av hardangersk sider og bergensk småregn.  

les mer
Eremittkreps i Repparfjorden

Vil kunne måle effektene av gruvedumping

I Repparfjorden er det gitt tillatelse til gruvedrift etter kobber i fjellet og et fjorddeponi for gruveavfallet i fjorden. Formålet med Havforskningsinstituttets tokt i området i november 2016 var å skaffe til veie bakgrunnsinformasjon om økosystemet før gruven kommer i gang og deponeringen i fjorden begynner. Resultatene skal danne grunnlaget for et overvåkningsprogram.

les mer
Kristine Bonnevie

Kledd og klarert for kalde strøk

Barske, nordlige havområde stiller andre krav til eit forskingsskip enn rolig tropehav. «Dr Fridtjof Nansen» får ikkje berre nytt namn – etter fem månader på verft er deler av skroget nytt. Store mengder gamal rust er bytta ut med nytt stål.

les mer

Korallrev

I fokus: Norske korallrev

De norske korallrevene bygges stort sett av en art som heter Lophelia pertusa. Det har vært kjent i flere hundre år at Norge har korallrev, men det var først da vi fikk fargevideo på ubemannede miniubåter i forbindelse med oljeindustrien at vi virkelig fikk se hvor store og flotte revene er. Enkeltrev kan vokse som store hauger og bli opptil 50 meter høye. Flere

hauger kan vokse sammen til å danne lange sammenhengende forekomster av koraller. Da kaller vi gjerne forekomsten for et korallrevkompleks. Det største, Røstrevet, ligger på sokkelkanten utenfor Lofoten og er rundt 45 km langt.

les mer
Rognkjeks. Foto: Ø. Paulsen

Funnet merket eller uvanlig fisk?

Observasjoner av fisk: Sett fiskefunnene dine i Artsdatabanken

Funnet en merket fisk eller krabbe? Informasjon om hva du bør gjøre
 

Bilde-3-Torskelarve_180.jpg

Ukens spørsmål


Spør en forsker

Her kan du stille spørsmål til forskerne våre.