Hopp til hovedteksten
Loeng_og_Gradinger_nett.jpg

Ny programleiar for Barentshavet

I dag starta Rolf Gradinger i jobben som leiar for Havforskinga sitt Barentshavprogram. Han gler seg til å leie økosystemforsking som også har forgreining til økonomisk aktivitet.

les mer
Figur 6. Posthornmark og eremittkreps på hardbunn.

Toktdagbok:

En mosaikk av habitater gjennom et transekt

700 meter er nesten to ganger rundt en idrettsbane. Det er også lengden på videotransektene til MAREANO. Noen ganger ser alle 700 meterne nesten like ut, mens andre ganger er det store variasjoner langs hele linjen. Dette er historien om et transekt med masse variasjon.

les mer
Nullgruppe_i-LSSS_beskaaret.jpg

Godt med torskeyngel

”Johan Hjort” fortsetter undersøkelsene i den sentrale delen av Barentshavet, inkludert Smutthullet og noen stasjoner sørvest for Svalbard.

les mer
Steinkobber

Fant overraskende mye kystsel i Vestfold

Bestanden av kystsel i Vestfold er mer enn tredoblet på fem år. Det viser et ferskt telletokt som Havforskningsinstituttet har gjennomført langs deler av Skagerrak-kysten.

les mer
Blaakval.jpg

Hval, sel, sjøfugl og isbjørn

På vår vei gjennom isen har vi sett mye hval. Spesielt blåhvalen, den største av dem alle og som kan bli inntil 30 m lang, er det mye av i år. På de åtte dagene vi nå har vært ute har det blir registrert hele 25 eksemplarer av denne kjempen. Dessuten har vi så langt (per 26. aug) observert 15 vågehval, 17 finnhval, tre knølhval, én spermhval og 52 kvitnos.

les mer
HH_traaler_i_isen.jpg

Tråling i isen

"Helmer Hanssen" er det eneste norske forskningsfartøyet som kan tråle i delvis isdekket hav, så dette er ikke noe vi pleier å gjøre på toktene våre. En stor utfordring med å tråle i isen er å unngå is i trålen.

les mer

Arrangementer

Prosjekter

Forskningsprosjekter med egne nettsider: Prosjekter

Kunngjøringer

Her finner du aktuelle tilbudsforespørsler på leie og innkjøp av fartøy: Tilbudsforespørsler
 


Makrell

I fokus: Makrell

Makrellen, som er en pelagisk og hurtigsvømmende fisk er lett kjennelig på sin runde, helt spoleformede og strømlinjede kropp. Den er utbredt i Nordøst-Atlanteren fra Nordvest-Afrika til Barentshavet, og vestover i Norskehavet til Island.

Den går også inn i Østersjøen. Videre finnes den i Middelhavet og Svartehavet. Makrellen i våre favann mangler svømmeblære, og må bevege seg hele tiden for ikke å synke.

les mer
Rognkjeks. Foto: Ø. Paulsen

Funnet merket eller uvanlig fisk?

Observasjoner av fisk: Sett fiskefunnene dine i Artsdatabanken

Funnet en merket fisk eller krabbe? Informasjon om hva du bør gjøre
 

Bilde-3-Torskelarve_180.jpg

Ukens spørsmål


Spør en forsker

Her kan du stille spørsmål til forskerne våre.