Hopp til hovedteksten
Shwedagon-pagoden
Shwedagon-pagoden er dekket av gull og veldig imponerende. Det er en av de største attraksjonene i Myanmar, både for å tilbe buddhister og turister.
Utskriftsvennlig versjon

Dr. Fridtjof Nansen i myanmarsk farvann

EAF-Nansenprosjektet er tilbake i Burma etter 33 år. Havforskningsinstituttet gjennomførte fire undersøkelser med gamle ”Dr. Fridtjof Nansen” i perioden 1979-1980 i samarbeid med burmesiske myndigheter og FAO. Partnerne er de samme nå, selv om landet Burma har skiftet navn til Myanmar.

I tillegg har vi med oss BOBLME, Bay of Bengal Large Marine Ecosystem project. Myanmar er den største fiskerinasjonen i Bengalbukta. De samlede marine fangstene er usikre, men estimatene varierer så høyt som 1,3 til 1,8 millioner tonn per år. Villfisksektoren bidrar med rundt 10 % til BNP, og en stor del av befolkningen finner sitt levebrød her.

Sist var hensikten med Nansenprogrammet å finne nye fiskeressurser som de ulike nasjonene kunne utnytte. I dag er den globale situasjonen svært forskjellig og mange nasjoner har utnyttet ressursene fullt ut og ut over maksimal bærekraftig fangst (MSY). Pålitelige estimater og streng styring er derfor nødvendig for å få mest mulig ut av de gjenværende ressursene.

Diana Zaera

Diana Zaera gjør sitt beste for at undersøkelsen blir vellykket.


Fangststatistikken i Myanmar er upålitelig og MSY-estimatene er basert på data fra de siste Nansen-undersøkelsene. Disse indikerte en MSY under 1 million tonn. Diskusjoner med Myanmars fiskeriføderasjon og Myanmars fiskeridepartement beskriver en situasjon med synkende fiskestørrelse, mindre fangster og økt fiskeinnsats. Med andre ord er det stort behov for å oppdatere oversikten over de marine ressursene i denne regionen. Myanmar Ministry of Livestock, Fisheries and Rural Development har store forventninger til undersøkelsen.

Dr. Fridtjof Nansen i havnen.

”Dr. Fridtjof Nansen” sentralt plassert i havnen.


Skipet ankom Yangon havn søndag 10. november etter tre timers tur opp den svingete, grunne elva. Det er kun mulig å passere ved høyvann, men med lokalkjente båtførere gikk turen fint. Fire norske forskere og de lokale deltakerne var allerede samlet i havnen da skipet ankom. Etter ankomstprosedyrene ble resten av dagen brukt til å planlegge neste dags begivenheter.

Den 11. november, om morgenen, kom to busslaster med biologistudenter og forelesere fra de fire universitetene i Yangon-regionen. Mer enn 60 personer fikk omvisning om bord. På ettermiddagen kom en like stor gruppe med representanter fra media, forskere og ledere fra fiskeriforvaltningen. Også disse ble vist rundt i fartøyet og fikk mulighet til å filme og gjøre intervjuer. Prosjektet har fått stor medieoppmerksomhet og mange lokalaviser hadde prosjektet som toppsak. Mediene har også blitt informert om at den offisielle lanseringen av undersøkelsen vil skje når Nansen returnerer til Yangon omtrent midtveis i toktet for å erstatte noen av forskerne om bord. Rapporten kan leses i nyhetsmagasinet "ELEVEN "

media

Medieinteressen var stor...


Om kvelden samme dag holdt Myanmar Fisheries Federation en middag til ære for prosjektet, og det norske mannskapet fikk oppleve ekte Myanmarsk gjestfrihet. En fantastisk middag ble avrundet med at Nansens kaptein og toktleder mottok to store malerier fra verten. Bildene vil bli hengt opp om bord og blir et godt minne for alle deltakerne.

Den neste dagen var satt av til mannskapsskifte og forberedende møter med FAO Residential representant og med BOBLMEs representant. Flere grupper ba om å få omvisning om bord, så de norske forskerne guidet rundt for å vise fartøyets fasiliteter og forklarte om hensikten med undersøkelsene våre. Om morgenen den 13. kunne ”Nansen” endelig sette kurs ut av elven og starte toktet.

Nansen på forsiden

Mange aviser hadde Nansen på forsiden dagen etter.