Hopp til hovedteksten
Stiv kuling
Søndag og mandag blåste det stiv kuling mye av tiden, noe som gjorde kartleggingen problematisk.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Stiv kuling stopper prøvetakingen

Stiv kuling har satt en stopper for prøvetakingen søndag og deler av mandag. Bølger, vind og båtens stamping pisker masse små luftbobler ned i sjøen. Dette setter en stopper for videre fremdrift.

Selv med ekkoloddene på en 2.5 meter lang senkekjøl under fartøyet, kan luftboblene blokkere en del for signalene fra ekkoloddet og derved hindre nøyaktige målinger på fisken. Vi må legge oss til å ”bakke”.

Senkekjøl

Eksempel på senkekjøl (til venstre). Svingerne i bunnen av senkekjølen (til høyre).

Foto: Hans Petter Knudsen

Tjoret fast

Ikke har det vært videre behagelig å være om bord i ”Håkon Mosby” heller. Alt utstyr på dekk er tjoret fast.  Når jeg sitter ved arbeidsbordet i instrumentrommet og skriver på datamaskinen, må jeg av og til holde meg fast for ikke å seile av gårde på stolen. Maten er heller ikke så innbydende som før. Midt på dagen i går hadde det løyet såpass at vi gjenopptok kartleggingen. Men dette skrives holder vi på å tråle, unna været.  Med trålen i sjøen blir forholdene roligere om bord og det går faktisk an å skrive.

Trålbøting

Knut Harald Dybdahl og Magne Haugetun (til høyre) bøter en liten rift i en trål. Havbunnen i området er ujevn, men vi har ikke hatt store problemer med trålingen.

Foto: Kjartan Mæstad

Ligger godt an

Men vi har vært heldige. Vært var fint de to første ukene, og vi fikk gjort en god del. Dermed ligger vi godt an til å få gjort det aller meste av det som står på programmet for toktet. Siden det var veldig lite larver i området kunne vi redusere litt av prøvetakingen her.

- Med en slik stram toktplan som vi hadde satt opp var vi avhengig av å ha litt klaff med været, oppsummerer toktleder Egil Ona. 

Midnattsol

Midnattsolen lyser opp skutesiden på "Håkon Mosby"

Foto: Kjartan Mæstad

Arbeidet fortsetter

- Vi har nå fått utført nesten alt etter planen, og har bare halve siste dekning igjen før vi gir oss og setter alt utstyret igjen i Trømsø, siden båten skal videre på tokt i Barentshavet. Det har vært bra registreringer av både bunnfisk (torsk, hyse, sei og uer) og pelagisk fisk (sild og kolmule) inne i og utenfor seismikkområdet, og dataene vi nå har samlet, bør gi et bra grunnlag for videre analyser. Lydopptakene ble også fantastiske, sier Ona.

Seismikkskytingen har bare så vidt startet, og ytterligere effekter på fiskeriet vil bli kartlagt av våre fem fiskefartøy utover hele sommeren.