Hopp til hovedteksten
Geo Pacific
Seismikkskipet ”Geo Pacific” har startet skytingen på Nordland VII og passerer forskningsfartøyet ”Håkon Mosby” på vel en nautisk mils avstand.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Opptak av seismikkskytingen

Slik høres seismisk skyting ut under vann.

Seismikkskipet ”Geo Pacific” har nettopp begynt på de seismiske undersøkelsene helt sørvest i området Nordland VII utenfor Vesterålen. Vi har lagt stille med forskningsfartøyet ”Håkon Mosby” og lyttet til skytingen med en lyttebøye og observert atferden til sildestimer med sonar mens seismikkbåten passerte oss på vel en nautisk mils avstand (nærmere to kilometer).

Hydrofonrigg

Hydrofonriggen ble satt ut i formiddag før seismikkskytngen startet

Foto: Kjartan Mæstad

Trådløse hydrofoner

I formiddag, før seismikken kom i gang, satte vi ut en flytende hydrofonrigg i sjøen omtrent to nautiske mil fra den linjen som seismikkskipet skulle følge.

Bøyen til hydrofonriggen er utstyrt med trådløst nettverk slik at vi kunne sitte om bord og lytte til seismikksmellene. Vedlagt er et opptak av et par av seismikksmellene.

Ekko, ekko

Du får best inntrykk av smellene med å bruke hodetelefoner eller høytalere. Det er vanskelig å få et riktig inntrykk av lyden på en datamaskins innebygde høyttalere. Hovedvekten av seismikksmellene ligger lavere i frekvens enn det vi oppfatter best. 

Ekkoene etter det første smellet dannes fordi lydbølgene reflekteres både fra havbunnen og overflaten. Det er ekkoene fra havbunnen geologene er interesserte i når de foretar seismiske undersøkelser.

Lydopptak kanonskudd

Grafisk fremstilling av lydopptaket som ligger ved denne saken.