Hopp til hovedteksten
Selunge
Selungene i Vesterisen fotograferes, for det meste fra fly. Etterpå skal de telles. (Arkivfoto)
Utskriftsvennlig versjon

Shaken, not stirred!

Seltellingene i Vesterisen har en krevende logistikk: Isgående fartøy, helikopter og to fly. Ledelsen på Havforskninga har da heller ikke nølt med å sette et James Bond-stempel på aktiviteten. Inspirert av dette gjennomføres derfor øvelsen under mottoet "Shaken, not stirred!"

Undersøkelsen er avhengig av godt samarbeid med værgudene. Etter lokaliseringen av kastene tidlig i forrige uke, har vi fulgt kasteforløpet noen dager. Vi må være sikre på at kastingen er helt ferdig før vi teller slik at vi får med alt - dette var situasjonen tidlig i denne uka. Men tåke og lavt skydekke hang som et ugjennomtrengelig teppe over oss og selene i flere dager - det var ikke flyforhold, og neglene ble kortere og kortere på noen hver.

Tore i helikopter

Det blir brukt både fly og helikopter under seltellinga i Vesterisen. Derfor har toktet fått et slags ”James Bond-stempel” på seg. (Arkivfoto)

Så opprant onsdag 28.mars med skyfri himmel, vindstille og minus 4. Påskestemning, med andre ord. Og fabelaktige flyforhold. Kastene – både grønlandssel og klappmyss – ble fotografert langs 15 – 20 km lange kartsnitt fra øst mot vest. Det er tre nautiske mil mellom hvert snitt, og de går fra iskanten og innover drivisen i et område som strekker seg fra 70 grader, 46 minutter nord til 72o 01’ N. Det ble tatt 2.800 bilder – når vi kommer hjem skal disse gjennomgås nøye og antall selunger på hvert bilde telles. Denne informasjonen brukes til å beregne årets totale ungeproduksjon og deretter totalbestandene av begge selartene i Vesterisen. Fangstprognoser kan også gis, Fiskeri- og kystdepartementet får med andre ord det de har bedt oss om: nemlig rådgivning basert på data som ikke er eldre enn 5 år. Forrige seltelling i Vesterisen var i 2007. Neste blir altså i 2017 - kanskje det blir på eget, isgående fartøy?

Antakelig har vi nå fått med det meste av årets ungeproduksjon. Likevel sjekker vi områdene både nord og sør for det fotograferte området i morgen. For sikkerhets skyld. Det er også noe etterarbeid med kastet der telling nå er gjennomført. Men alt tyder på at kursen settes mot gamlelandet i løpet av helga og at vi kan oppleve påskestemning også på mer hjemlige trakter.