Hopp til hovedteksten
Rosenmaake_redigert_nett.jpg
Rosenmåke. Eksemplaret er i ferd med å få vinterdrakt der ringen rundt hodet blir mer utydelig og den utvikler en skikkelig blåveis rundt øynene.
Foto: Håvard Eggen
Utskriftsvennlig versjon

Sjelden gjest på "Johan Hjort"

Time etter time med speiding utover det endeløse havet. Tusen havhester og krykkjer har flydd forbi, men så plutselig er den der, den nydelige, supersjeldne rosenmåken. En liten snerten måke med spiss stjert, bånd rundt hodet og svakt rosa fjærdrakt, mindre enn en krykkje.

Den fløy forbi litt terneaktig, og ikke ble den hengende etter båten som matvrakene av noen havhester - nei, en runde rundt båten og så videre.

- Var det virkelig en rosenmåke, eller har jeg duppet av og drømt om denne flotte fuglen, spør sjøfuglobservatør Håvard Eggen seg.

- Nei, jeg kløp meg jo i armen, så jeg sov ikke - og jeg har fått foreviget fuglen med fotoapparatet, og etter litt fomling med kameraet - jo ganske riktig, der er supermåken på displayet.

Maks 20 eksemplarer er tidligere observert i Norge, så dette er en virkelig sjeldenhet. Og ikke noe buklanding bums ned på båten nei, med alle ressursene brukt opp. En siste stopp av en forvirret fuglekropp, slik de fleste spurvefuglene som nødlander på båtene våre med feil på GPS-en? Nei, en stilig liten inspeksjonsrunde før ferden fortsetter mot Tajmyrhalvøya i Sibir. Den hekker også nord i Amerika og visstnok også på Grønland, men altså færre enn 20 observasjoner i norske farvann.

Fly videre vakre rosenmåke på din ferd mot ukjent hav!

Fakta om Barentshavet

Størrelse: 1,4 millioner km2  (ca. 4 ganger så stort som Norge)
Dyp: Gjennomsnittlig dyp er 230 meter, største dyp er 500 meter
Fiskerier: Bunnfisk som torsk, hyse, blåkveite, gapeflyndre og uer. I tillegg lodde, reke, vågehval og grønlandssel

Spesielle forhold:

  • Store, årlige variasjoner mht. temperaturforhold og isdekke
  • Sokkelhav - del av kontinentalsokkelen rundt Polhavet
  • En av de største sjøfuglkonsentasjonene i verden; 20 millioner individer fordelt på nær 40 arter

Forvaltningen av de levende marine ressurser i Barentshavet skjer mellom Norge og Russland i fellesskap.
Russisk navn: Barentsevo More
 

Barentshavet