Hopp til hovedteksten
HermesLander1000.jpg
Referanseplattformen på vei ut 
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Satte ut referanseplattformen

 I går kveld satte vi ut referanseplattformen. Den var ment å stå tre nautiske mil unna Korallobservatoriet for å danne et sammenligningsgrunnlag. Nå ble den i stedet satt omtrent der Korallobservatoriet skulle stått. Dermed har vi i det minste fått en plattform i sjøen.

- Denne plattformen skyter to ekkoloddstråler, en horisontalt og en vertikalt. Videre har den to akustiske strømmålere; en som tar observasjoner nær bunn og en som samler inn data i hele vannsøylen. Det er ikke noe kamera for å studere korallenes atferd på denne plattformen. Vi håper imidlertid å kunne studere fiskens atferdsmønster over dag og natt og til forskjellige tider på året og hvordan korallene påvirker dette mønstre, sier toktleder Olav Runde Godø.

HermesROV1000.jpg

Videobildene fra ROV-farkosten viser at referanseplattformen er kommet vel ned og står fint plassert på havbunnen. 

Foto: Kjartan Mæstad

Referanseplattformen er langt enklere enn hovedoppsettet i Korallobservatoriet. Her er det ingen bøye i overflaten. Dermed blir det ingen mulighet for å overføre data under veis.
 

Etter planen skal forskningsfartøyet ”Johan Hjort” ta denne referanseplattformen opp i desember. Da skal de laste ned dataene, lade batteriene og sette den ut igjen. 
Etter planen skal den stå ute i totalt et år.  
 

Nå er vår tilmålte tokttid over og vi er på vei inn til Tromsø.

HermesB075Utsikt1000.jpg

På vei ut for å sette ut referanseplattformen 

Foto: Kjartan Mæstad

 

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller

Les mer om