Hopp til hovedteksten
ROVbilde1000.jpg
 Videobilder fra ROVen.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Korallobservatoriet skal snart senkes på 260 meter

Da er det meste klart for et nytt forsøk på å sette ut Korallobservatoriet som skal overvåke livet i og rundt et korallrev i Hola utenfor Vesterålen. Hvor anker, observasjonsplattform og kamerasatellitt skal plasseres nede på 260 meters dyp er allerede valgt ut. Planen var å sette ut i kveld - men litt mye vind gjør at vi venter til i morgen. 

I går kveld gikk vi med fjernstyrt undervannsbåt – en såkalt ROV – over området der de ulike elementene av Korallobservatoriet skal plasseres. Etter tidligere kartlegginger både med ekkolodd og ROV var det best egnede stedet allerede blinket ut. Men for å være best mulig forberedt ble ROVen sendt ned slik at både forskere, ingeniører, sjøfolk og ROV-operatører har en klar og felles forståelse av hvordan det ser ut nede på havbunnen og hvilket miljø utstyret skal plasseres i.

ROVkontrollr1000.jpg

Kaptein Preben Vindenes (fra venstre) toktleder Olav Rune Godø og ROV-operatørene Øystein Abbedissen og Bengt Pedersen følger nøyemed på bildene fra ROV-farkosten. 

Foto: Kjartan Mæstad

Forberedt

- Etter ROV-dykket i går vet vi på meteren hvor de ulike komponentene av observatoriet skal stå. Alle sensorer er testet etter sammenkobling av systemet og alt virker. Rutiner og prosedyrer for utsetting er gjennomgått og skal videre terpes før utsetting starter. Vi kan fremdeles ikke gardere oss mot værgudene, sier toktleder Olav Rune Godø.

En periode var det ganske trangt inne i det lille kontrollrommet hvor ROV-fartøyet styres fra. Men alle var svært godt fornøyd med det man kunne se av videooverføringen fra ROVen. Havbunnen er flat og fin sandbunn helt inntil korallrevet, som er passe stort og består av levende hvit lophelia.  

ROV1000.jpg

Remotely operated vehicle (ROV) på vei ut.

Foto: Kjartan Mæstad

Optimist

Dermed skulle det ikke være noe problem med å sette stativet med kamera tett opp i korallrevet. Observasjonsplattformen med ekkoloddene skal stå vel 50 meter unna og ankeret som skal holde det hele på plass ennå lenger borte. Disse tre elementene vil forme en trekant på havbunnen.

Men det blir en komplisert operasjon i kveld når de tre elementene som skal plasseres på havbunnen og bøyen med vindmøllen skal løftes av båten omtrent samtidig og plasseres riktig på havbunnen uten at det oppstår forviklinger. Men om værforholdene blir omtrent som varslet, er toktleder Olav Rune Godø optimistisk.

Terje1a1000.jpg

 Terje Torkilsen monterer utstyr inne i overflatebøyen.

Foto: Kjartan Mæstad

- Heltent

- Vi har et kompetent mannskap som er godt forbered og tent på å gjøre en god jobb. Kompleksiteten gjør at vi må ta oss god tid og dobbelsjekke alle aksjoner. Det blir en kritisk fase å få overflatebøye over bord uten å skade sensorer og utstyr som er montert i masten. ROV operatørene har en utfordring med å navigere mellom mange wirer og utstyr på 260 m dyp. Nå har vi gjort det som kan gjøres for å være godt forberedt, sier Godø og fortsetter:

- Det sies at god planlegging er halve jobben. Det er godt å være halvveis. Nå er vi heltent på å få resten av jobben gjort, for ikke å snakke om spenningen knyttet til å begynne å se på det vell av informasjon vi forventer fra sensorene i månedene framover.

AtleOgEirik1000.jpg

Atle Totland (til venstre) og Eirik Tenningen monterer utstyr på observasjonsplattformen

Foto: Kjartan Mæstad

 

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller

Les mer om