Hopp til hovedteksten

Sakseklo på høyre eller venstre side?

Jeg lurer veldig på hvorfor noen hummere har Saksekloa på Høyre side og noen har den på Venstre side ?

Svar: Det stemmer at det er noen hummer som har saksekloen på høyre side, mens andre har den på venstre side. I naturen er det sånn ca 50-50 fordeling. Når hummereggene klekkes på sommeren vil  larvene leve frittsvømmende i vannmassene i noen uker. De har to små like klør, men ellers ligner de lite på en hummer.

Når de har skiftet skall 3 ganger (skallskifte IV som vi forskere kaller det) ligner de på en minihummer, med fine flotte men fremdeles like klør. Mot slutten av dette stadiet vil de søke mot bunnen for å finne egnet sted å bo, og de vil leve resten av sitt liv på havbunnen. Fremdeles er klørne like, men i løpet av 2 skallskifter blir det bestemt hvilken side saksekloen skal være på. Den kloen de bruker mest utvikler seg til en knuseklo. Det er lik sjanse for at knusekloen utvikles på den høyre eller den venstre siden. Det kan være litt vanskelig å se forskjeller på dette stadiet, men seinere ser man helt klart at klørne er ulike utenpå. Musklene på innsiden er også ulike. Saksekloen får muskler som hurtig kan trekke seg sammen, mange ganger. Knusekloen utvikler muskler som er treigere til å trekke seg sammen, men de har også mer styrke.

Som du sikkert skjønner er det bestemt ganske tidlig i hummerens liv hvilken side som utvikler en sakseklo og en knuseklo. Hvis en hummer mister den ene kloen vil alltid den samme type klo vokse ut igjen. Noen ganger finner man hummer med to like klør, f.eks. to knuseklør. Det rare er at på innsiden vil musklene fremdeles være ulike. Vi forskere kan ikke forklare hvorfor det er slik, men som sagt er trening av klørne viktig når de søker mot bunnen. Litt artig at så fort små hummer finner sand begynner de å grave. Det er nok dette som er en del av treningen.

Forsker Ann Lisbeth Agnalt

Fakta om europeisk hummar

Latinsk namn: Homarus gammarus
Familie: Nephropidae
Utbreiings-, gyte- og beiteområde: På stein- og grusbotn, helst der dei kan lage holer med fleire inngangar. Vanlegast frå 5−40 meters djup. Langs kysten frå svenskegrensa til Trøndelag, og sporadisk i Nordland, for eksempel Tysfjord.
Alder ved kjønnsmodning: 5−13 år.
Storleik ved kjønnsmodning: 76−85 mm ryggskjold (22−25 cm totallengd). Minst ved Hvaler, gradvis større mot vest og nord.
Maksimal alder: Hannar 40 år, hoer 70 år (britisk studie).
Maksimal storleik: Største eksemplar fanga veide 9,3 kg (1931, Wales). Vert sjeldan fanga over 140 mm ryggskjoldlengd (38 cm totallengd).

Europeisk hummer

Temasider