Hopp til hovedteksten

Spør ein forskar

Har du spørsmål om livet i havet? Send spørsmålet ditt til oss, så vil forskarane våre forsøke å gi deg svar.

Krepsdyr

Grønn hummer

Vi kjøpte en hummer på fiskemottaket i Risør i dag. Den var irrgrønn overalt, halekjøttet er helt irrgrønt! Det luktet ikke godt av kokevannet. Er den spiselig?

Les svaret

Kongekrabbe

Hei,Vi fikk fire kongekrabber i krabbeteinen nå i høst, rett utenfor Askøy. Vi ble ganske overrasket, for vi visste ikke at den var spredd seg så langt sør. Er det helt vanlig fangst å få i teinen nå til dags her rundt Bergen? :)

Les svaret

Sette ut krabbe i Indre Oslofjord. Er dette forsvarlig?

Som aktiv fritidsdykker i Indre Oslofjord har det slått meg at det omtrent ikke finnes Taskekrabbe i fjorden. Bestanden av Drøbakskråkeboller er temmelig stor, mens det er svært lite sukkertare. Jeg har forstått at krabbe er en av kråkebollenes få fiender, og jeg er inne på tanken om å sette ut krabbe tatt lenger ute i fjorden på et av dykkeområdene jeg kjenner godt, for å over tid kunne studere effekten. Da blir det viktige spørsmålet: kan dette utgjøre noen form for risiko? Jeg vil jo tro at det først å fremst er utsetting av arter fra andre deler av verden at dette er skadelig, men ønsker å være på den trygge siden... :-)

Les svaret

KRABBESKALL

Ser mange butikker reklamerer med "Krabbeskjell"Det er da jeg begynner å lure, for i mitt hue har krabba skall.Er jeg helt på jordet her eller ?Takknemlig for en oppklaring i dette. Hilsen Hanne

Les svaret

Liten hvit krabbe

Hei På Sunnmøre i sommer fant vi en liten (2 cm) krabbe med helt hvitt skall og klør og gulgrønne bein. Den hadde et tydelig merkelig mønster på skallet, nesten som en sommerfugl. Jeg har bilder av den, men fikk ikke lagt det inn her. Kan jeg sende bilde til noen av dere på e-post for evt å vite hva dette er? Jeg er biolog selv og har aldri sett noe tilsvarende.

Les svaret

Krabbe

Liker veldig godt det som er inni krabbeskjellene. Men hva er det egentlig -  og er det en slags opplagsnæring for krabbene?

Les svaret

Aldersbestemming av hummer ut fra lengde

Kan man si sånn ca hvor gammel en hummer er når den er 25 cm lang?

Les svaret

Sakseklo på høyre eller venstre side?

Jeg lurer veldig på hvorfor noen hummere har Saksekloa på Høyre side og noen har den på Venstre side ?

Les svaret

"Grønn" hummer

Høsten 2010 fikk jeg noen hummer som var irrgrønne inne i hodet. Det så ut som om noen hadde helt grønn konditorfarge over innholdet i hodet. (Får jeg en e-postadresse kan jeg sende bilde). Det så ikke delikat ut. Har ikke obeservert tilsvarende før eller senere. Dette var i Bamble.Kan noen gi meg årsaken til dette fenomenet?

Les svaret

Rødskjell

Er rødskjell og o-skjell samme art?

Les svaret