Hopp til hovedteksten

Spør ein forskar

Har du spørsmål om livet i havet? Send spørsmålet ditt til oss, så vil forskarane våre forsøke å gi deg svar.

Maneter

Oppblåste maneter

Hei! Jeg jobber på et oppdrettsanlegg og er svært interessert i maneter generelt. I sommer under en avlusning la jeg merke til at en del maneter, av typen glassmanet og brennmanet, fløt helt opp til vannoverflaten. Manetene var oppblåst og så ut til å være død. Vi behandlet fisken i merden med en presening rundt og med stoffet hydrogenperoksid, manetene har sannsyneligvis komt seg mellom presenningen og noten. Så min teori er at manetene enten reagerte på stoffet eller at den rett og slett ikke tålte den store mengden med oksygenet som bygget seg opp under behandlingen. Kan dette være rett eller er det en annen grunn til at dette skjer? (Har bilder av det om dere er interessert)

Les svaret

Blå brennmaneter i store mengder

Vi har i flere år feriert i båt langs Sørlandskysten, men aldri har vi opplevd å se så mye blå brennmaneter i sjøen som nå i mai og juni 2015. Tidligere er det den røde brennmaneten som har regjert her, men nå ser vi knapt en eneste rød brennmanet. Vi observerer også en del lobe-maneter, men altså omtrent ingen røde brennmaneter. Hva er det som har skjedd i år?

Les svaret

Slim/gele i sjøen

HeiVi har vært å dratt opp krabbeteiner i dag, og på de var det klumper med helt klar gele. Det var i alle teinene og de har stått på ulike steder ytterst i Tønsbergfjorden. Også tauene var fulle av klar gele/slim. Vet dere hva dette er?

Les svaret

liten manet

Hei Jeg lurer på om jeg har funnet en ny type manet det er sikkert nesten umulig. Jeg så den litt nord for namsos. den var ca 1cm til 1,5 cm bred. Jeg lurer på om det bare er en nyfødt manet, men det lignet ikke på en vanelig glass manet for de har jo på en måte fire rosa firkanter på toppen men på den jeg så var de firkantene byttet ut med tjukke gråe streker. jeg vet ikke om jeg klarte å forklare det så bra. jeg har et bilde men jeg fant ikke ut hvordan jeg kunne sende det. så spørsmålet er er det bare en nyfødt manet eller er det en ny type her i norge.

Les svaret

Mengder av brennmanter

Hvorfor er det er så masse brennmanter i sjøen i år? Det er tusenvis av dem. Nifst for de som vil bade.

Les svaret