Hopp til hovedteksten

Spør ein forskar

Har du spørsmål om livet i havet? Send spørsmålet ditt til oss, så vil forskarane våre forsøke å gi deg svar.

Skjell

Blåskjell

Hei Jeg har siden oppveksten på 50-tallet brukt blåskjell både til agn og som mat.På nordøstsiden av Flekkerøy har jeg et sted der jeg enkelt kunne fylle en bøtte på kort tid. Etter siste isvinter var alt borte, men det har jo skjedd før, og skjellene har kommet raskt tilbake. Det ser imidlertid ikke ut til å skje denne gangen. Jeg har også sjekket steder på litt dypere vann der jeg tidligere har kunnet finne skjellbanker, men der er det også tomt. Kommentar?

Les svaret

oppbevaring blåskell

I MANGE BUTIKKER LIGGER BLÅSKJELL I KJØLEDISK MED TETT PLAST RUNDT. DE ER JO LEVENDE, OVERLEVER DE MED DEN TYKKE PLASTEN RUNDT ?

Les svaret

Oppbevaring av blåskjell

Hvor lenge kan jeg oppbevare blåskjell hjemme hvis jeg lar dem ligge på istreninger/ i isvann?

Les svaret

Blåskjellforekomst

Hei. Jeg har registret at i Stølefjorden ved Kragerø er blåskjellene blitt nærmest helt borte. Det samme er skjedd i Nordfjorden ved Seevik,Søndeled.Det er 2 år siden de døde og ble borte. Kan det være sykdom som har forårsaket det? Østers i samme områder ser ut til å leve godt.Vil blåskjellene komme tilbake etter en tid/år?

Les svaret

Stillehavsøsters

19. april 2014 fant vi store mengder levende østers i fjæra under lavvande. På Gråøya utenfor Åros, Røyken kommune. Noen var digre, ca.15x10x5cm. Hadde lyst å prøve å spise, men turde ikke av redsel for forgiftning. Ser at man oppfordres til å spise av denne arten, men kan det ikke være farlig? Ser også at man bes melde inn funn, men jeg forstår ikke hvor? Er det sant at vi bør fjerne disse når vi finner dem? Tok noen med hjem og la i ferskvann, da dør de vel en langsom død? kjenner de smerte? Fine skjell som jeg har pleid å lage kunst av de siste årene, men det er første gang vi finner levende skjell som nekter å lukke seg opp. Kan det være perler i slike? En lukket seg da jeg tok i den, har de så sterke lukkemuskler at de kan skade en finger eller tå om den kommer i klemme? Lurer masse på disse som dere ser V.H. og på forhånd takk for svar.

Les svaret

Blåsnegl

Er blåsnegl ein type albuesnegl?

Les svaret

Stillehavsøsters og mangel på blåskjell og flatøsters

Jeg har de to siste årene ikke funnet et eneste blåskjell ute i farvannet rundt Portør (Telemark), jeg har flere steder der jeg har funnet skjell i "alle år" tidligere. Samtidig er Flatøstersen også borte, men i Kragerøskjærgården litt lenger øst for Portør finnes det nå Stillehavsøsters. Har mangelen på skjell sammenheng med det langvarige oppryddingsarbeidet etter skipsforliset med stort oljesøl oppe ved Stråholmen? Jeg har spurt dykkere i området om de har sett blåskjell, noe de har benektet.Tidligere år, med mye is og kulde, har blåskjellene klart seg der ute. Vet dere hva dette skyldes?

Les svaret

Ingen blåskjell?

Hei!Pleier på denne tiden av året å dra ut for å høste blåskjell i skjærgården rundt Os/Strøno, og har etterhvert funnet gode høsteplasser. Men denne gangen var det ikke et eneste skjell å oppdrive. Hverken store eller små. Helt skrapt!! Tok da en sjekk på forskjellige steder helt inn til Os, uten å se et eneste skjell. Dette synes jeg er litt urovekkende, og lurer på om dere kan ha noen forklaring på dette?

Les svaret