Hopp til hovedteksten

Spør ein forskar

Har du spørsmål om livet i havet? Send spørsmålet ditt til oss, så vil forskarane våre forsøke å gi deg svar.

Generelt

Hva er dette?

Hei! En gang da jeg var ute og trekte langegarn, fikk vi et dyr eller tang og tare skapning i garnet. Den var ca like lang som en kulepenn, og var eggeformet i den ene enden og ble tynnere og tynnere, hadde på ein måte litt lik hale som en havmus. Når vi klemte på den kom det en kvit gugge .Og den hadde lik farge som tare, oransje.Fant eit bilde av den, men vet fortsatt ikke hva det er...http://www.fiskipedia.no/node/8#.VUZ7tvntmkp

Les svaret

Ål og kongekrabbe

Min skolelære ang ål er at den gyter i sarogassohavet. larvene reker med havstrømmer og ender opp i våre kystområder for deretter å vandre opp i ferskvann / brakkvann. Når de har blitt store og fete søker de seg til bake til dette havet som jeg sikkert stavet feil. Dit blir en for lang reise og de når ikke frem. Kun ål fra det amerikanske kontinent returnerer og yngler. Hvorfor skal vi da verne om Norsk ÅL.

Kongekrabbe er en fremmed art. Hva gir myndighetene rett til å frede en art som i utgangspunktet ikke hører hjemme i vår fauna. Er ikke myndighetene delaktig i faunakriminalitet med en slik politikk? Dette vil jeg hevde selv om krabba har økonomisk betydning. Jeg har fryktelig lyst til å slippe ut stillehavsøsters her på Veslandet, men av faunamessige hensyn gjør jeg det ikke. Dersom stillehavsøsters skulle bli vanlig her på Vestlandet og myndighetene av en eller annen grunn fant det for godt å innføre restriksjoner (10 stk. pr. mann :-)ville jeg selvfølgelig ikke etterkomme dette! Avtaler med Russland er i kategorien vannstyre når det gjelder kongekrabba.Hilsen Svein Storetvedt

Les svaret

Hva er dette??

Jeg har funnet noe i fjæra opp gjennom flere år som jeg ikke kan identifisere. Likner en klase med egg.

Les svaret

Ukjent egg

Hei Fant et par egg i krepseteinene mine i dag, som jeg ikke vet hva er. Mest nysgjerrig på hvilket dur dette er. Har også bilde om ønskelig. Det var i utgangspunktet brun, men gul eggsekk, to tapper i den ene enden. Fant de på ca 200 m.

Les svaret

Turistfiske

Hei!Jeg driver et nystartet firma med fokus på sikkerhet for de mange turistfiskerene som kommer til Norge hvert år.Med tiden vurderer jeg å starte en nettside med "alt for turistfiskeren". I tillegg til praktiske opplysninger og lenker så er planen min å holde hovedfokus på bærekraftig havbruk og økologi. Tror du dette er et nettsted som vil ha livets rett? Forstår det slik at Norske myndigheter i tiden fremover vil øke kontrollen med turistfiske, bla gjennom fangstrapportering.

Les svaret

Turistfiske i Norge

Hei! Jeg lurer på om det er kontroll på hvor mye fisk som blir fanget av såkalte turistfiskere hvert år. Har feks folk som driver med båtutleie registreringsplikt for det kundene fanger?Mvh

Les svaret

Vanntemperatur

Er det normalt med en sjøtemperatur på 3-4 gr. på denne årstid på trøndelagskysten(2 april)

Les svaret

Lyr med lus

En venn av meg var å fisket m/flue i sjøen og fikk en lyr med lakselus på. Er det normalt ? Har aldri sett det før. Dette er i Rogaland.

Les svaret

Fiskens genom

Har dere kartlagt fiskens genom? Eventuelt  hvilke deler av det og hvilke arter?

Les svaret

Ukjent manet

Vi fant en manet vi ikke kan huske at vi har sett før. Utseende var ca 5 cm diameter oransje med klar gele rundt, og oransje tentakkelaktige fangarmer  -  minst 10-12 stk i en sirkel rundt kroppen.

Les svaret