Hopp til hovedteksten

Knöl på steinbit

Fångade en steinbit i Saltstraummen som vägde 9 kilo,den hade knutnävstor gulvit knöl mitt på kroppen mellan revben och skinn.Såg ut som att köttet blivit gulvitt.Fisken var annars i god kondition.Vill gärna veta vad det var,jag skar bort det gulvita och behöll det andra köttet.Kan jag äta av fisken?

Svar: Det dreier seg sannsynligvis om infeksjon med mikrosporidie-parasitten Pleistophora ehrenbaumi. Parasitten, som er mikroskopisk, utvikler sporer inni muskelfibrene. Denne arten er alminnelig (dvs i ca 5-10%) hos steinbit, kun steinbitartene blir infisert. Hos de fleste steinbitene er de angrepne områdene små, og blir ikke sett. De er gullige, virker grynete, og kan noen ganger bli grålige. Fisk med store blokker av infisert muskulatur kan bli ”bulkete”.

Det er ikke kjent at slik fisk er farlig å spise. Parasitten drepes ved varmebehandling. Vanligvis skjæres også de angrepne områdene bort. Jeg har ofte spist slik steinbit.

Der finnes også en annen parasitt som kan gi lignende forandringer i muskulaturen. Den er mere uvanlig, er et slimdyr (Myxozoa) og heter Kudoa islandica. Den kan forårsake dårlig filetkvalitet (blir bløt etter tining). For å vite sikkert hva du har må jeg studere noen muskelbiter fra klumpen i mikroskop.

 forsker Egil Karlsbakk