Hopp til hovedteksten

Grønn hummer

Vi kjøpte en hummer på fiskemottaket i Risør i dag. Den var irrgrønn overalt, halekjøttet er helt irrgrønt! Det luktet ikke godt av kokevannet. Er den spiselig?

Svar: Den grønne fargen er rett og slett fargen på eggene i hodet som har gått i oppløsning. Fargen vil da transporteres rundt i dyret i ”blodsystemet” og sees som at hummeren er grønn over det hele, eller oftest også bare i halen. Dette skjer av og til. Årsaken kan man bare spekulere i, som at energiressursene har vært små og hummeren da begynner å tære på eggene, evnt. stress. Siden dette er ting som naturlig er det ingenting som tyder på at det er ufarlig å spise en slik hummer. Mulig smaken forandrer seg, og da kommer det an på om man liker dette eller ikke. I noen områder i Canada blir dette sett på som en liten delikatesse.

Forsker Ann-Lisbeth Agnalt

Fakta om europeisk hummer

Latinsk navn: Homarus gammarus
Familie: Nephropidae
Utbredelses-, gyte- og beiteområde: På stein- og grusbunn, der de kan lage huler med flere innganger. Vanligst fra 5−40 meters dyp. Langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag, og sporadisk i Nordland, bl.a. i Tysfjord.
Alder ved kjønnsmodning: 5−13 år.
Størrelse ved kjønnsmodning: 76−85 mm ryggskjold (22 til 25 cm totallengde). Minst ved Hvaler, gradvis større mot vest og nord.
Maksimal alder: Hanner 40 år, hunner 70 år (britisk studie).
Maksimal størrelse: Største eksemplar fanget veide 9,3 kg (1931, Wales). Fanges sjelden over 140 mm ryggskjoldlengde (38 cm totallengde).

Europeisk hummer

Temasider