Hopp til hovedteksten

Blåskjell på dypet

Sommerstid, med lokal oppblomstring av farlige alger. Om jeg tar et nett med blåskjell fra under brygge (infisert) og legger de ned på 5 m dyp noen dager, er de da spiselig uten bivirkninger? Hvor dypt og hvor lenge evt? Konsentrer f,eks Øster alger slik som Blåskjell? Kamskjell? VI dykker en del...

Farlige (giftige) alger er ”bestandige” og det kan ta tid før dette forsvinner slik at man kan spise skjellene. Løsningen du beskriver vil ikke hjelpe og frarådes! Riktig løsning er å følge blåskjellvarselet hos Mattilsynet.

Ulike arter skjell tar opp algegiftene ulikt, men den beste sikkerheten man får er å forholde seg til blåskjellvarselet.

Spising av kamskjell skiller seg fra de andre artene ved at man normalt bare spiser muskel og ikke hele dyret, inkludert mage/fordøyelseskjertel som inneholder de største konsentrasjonene algegifter. Hvis innhold av algegifter i kamskjell-muskel passerer grenseverdien tar den imidlertid gjerne lengre tid å kvitte seg med giftene. Rådet er derfor, igjen, å forholde seg til blåskjellvarselet, eventuelt får råd fra Mattilsynet hvis dere lurer på om kamskjellene kan være giftig.