Hopp til hovedteksten

Her finner du kronikker forfattet av Havforskningsinstituttets medarbeidere. Kronikkene har stått på trykk i ulike medier.

Kronikker - 2007

Publisert: 27.09.2007

Hva skjer med fisken?

Et varmere hav. Klimaendringer påvirker økosystemene i havet langt raskere enn økosystemer på land - og arktiske områder rammes særlig hardt.

Kronikk i Aftenposten 15.09.07
Publisert: 14.12.2007

Rabies Geelmuydis

Geelmuyden er løs. Ikke …Kiese, men Niels Chr., han i Kapital som tidligere har skrevet bok om diagnosen kverulant paranoia. Nylig har han vært i NRK P2s morgenkåserier, i Aftenposten, Fædrelandsvennen og Morgenbladet. Formuleringene er stort sett de samme. Geelmuyden har talent for å selge samme avsnitt mange ganger. Det slenges fram påstander om norsk fiskeoppdrett som får maten til å sette seg fast i halsen. Fiskeoppdretterne får forsvare seg selv. Viktigere er det at å sikre at offentlig debatt om miljøspørsmål dreier seg om noe viktigere enn Geelmuydens faktafeil, kverulering og paranoia. Jeg har samlet noen retoriske knep som kjennetegner Rabies Geelmuydis.

Publisert: 16.11.2007
korallrev_rost.jpg

Varsel for fiskebankene

Forsuringen av havet øker tydelig. Vi og andre ledende havforskere mener det er god grunn til å rope «varsku her». Kronikken ble publisert i VG 15.11.07