Hopp til hovedteksten
Senteret ligger ytterst på Tjøme
Foto: Færder nasjonalpark
Utskriftsvennlig versjon

Vår kunnskap i nytt nasjonalparksenter

Færder nasjonalparksenter på Verdens Ende utenfor Tønsberg åpnet i august sin interaktive utstilling ”På kanten av havet”. Havforskningsinstituttet har vært sentrale i å levere kunnskapen som ligger bakom utstillingen i det nye senteret.

På sydspissen av Tjøme, Verden Ende, ligger besøkssenteret for Færder nasjonalpark. Senteret ble åpnet av H.M. Dronning Sonja i 2015, men i år åpnet den interaktive delen av senteret hvor folk flest kan komme for å lære mer om havets mysterier.

 

Seniorforsker Even Moland har vært primus motor for formidlingssamarbeidet, som har gått ut på å levere kvalitetssikret informasjon i form av korte fortellinger på 15 forskjellige tema som er sentrale i utstillingen. En rekke forskere ved Havforskningsinstituttet har hjulpet til med tekster og bilder innenfor fagområder som spenner fra plankton til hval. Kommunikasjonsavdelingen vår har levert bilder og video til de forskjellige temaene. 

 

Resultatet er blitt spennende vitenskapsformidling. Publikum får utdelt et nettbrett og kan dykke ned i de forskjellige temaene, eller det kan lære ved å lese plakater og gå inn i et rom der man får følelsen av å være under vann! 

 

Videoprojisering er en del av utstillingen
Foto: Færder nasjonalparkCopyright Færder nasjonalpark

 

Senteret skal informere og skape engasjement og aktivitet rundt nasjonalparken. ”På kanten av havet” viser livet over og under vann i Færder nasjonalpark.  Dette er en spektakulær utstilling hvor moderne teknologi og spennende formidling er koblet med kunnskap og historiefortelling.

 

Nasjonalparksenteret er også et samlingspunkt for forskning og forvaltning og Havforskningsinstituttet deltar i forskningsprosjekter der målsetningen er restaurering av kystbestander i Ytre Oslofjord samtidig som økosystemet blir vurdert som en helhet. Ytre Hvaler nasjonalpark er også med i samarbeidet.

 

Senteret i solnedgang
Foto: Færder nasjonalparkCopyright Færder nasjonalpark