Hopp til hovedteksten
Nise
– Vi har fått nok niser til prosjektet vårt. Derfor stanser vi innsamlinga av dyr som har blitt tatt som bifangst, sier havforsker Ulf Lindstrøm. (Arkivfoto)
Utskriftsvennlig versjon

Har fått nok niser – stanser innsamling

– Vi har fått nok niser til prosjektet vårt. Derfor stanser vi innsamlinga av dyr som har blitt tatt som bifangst, sier havforsker Ulf Lindstrøm. Samtidig blir det slutt på å betale dusør for niser fra og med 15. oktober.

– Det er levert bortimot 70 niser fra Rogaland i sør til Vest-Finnmark i nord. Mesteparten av dem kommer fra Lofoten, Vesterålen og Troms.  Nå skal dyrene opparbeides i laboratoriet, det vil si vi skal ta mage-, blod- og vevsprøver, sjekke alderen og gjøre en del andre undersøkelser, sier Lindstrøm.

Omfattende undersøkelser

Prøvene tas fordi forskerne skal gjøre omfattende undersøkelser for å finne ut hva nisene spiser, hvordan de påvirkes av miljøgifter, hva som skjer med dem når det oppstår endringer i økosystemet osv.

– Niseundersøkelsene inngår i et større prosjekt hvor flere forskningsinstitusjoner skal kartlegge kystøkosystemene og det som påvirker dem, sier Lindstrøm.

Nyttig for fiskerne

Tidligere kartlegginger viser at det tas rundt 3 000 niser som bifangst i ulike typer fiske, først og fremst i garn. USA er i ferd med å innføre handelsrestriksjoner på fisk og fiskeprodukter fra land som har stor bifangst av sjøpattedyr og som ikke gjøre like mye som USA for å begrense slik bifangst.

– Fiskerne som har levert døde niser til oss vil ha nytte av det på lang sikt, fordi det skaffer oss bedre dokumentasjon på hvor utbredt utilsikta bifangst er i de ulike fiskeriene, avslutter Lindstrøm.