Hopp til hovedteksten
ICES-president Cornelius Hammer
ICES-president Cornelius Hammer understreket at klimaendringene påvirker de marine økosystemene. Det fordrer en global forskningsinnsats.
Foto: Marie Hauge
Utskriftsvennlig versjon

Globale endringer må møtes med global forskning

Vi står overfor klimaendringer som påvirker hele kloden, og felles problemer må løses med felles forskningsinnsats. Det var hovedbudskapet da Cornelius Hammer, som er president i det internasjonale råd for havforskning (ICES), åpnet det internasjonale dyreplanktonsymposiet “New challenges in a changing ocean”.

Nesten 400 forskere fra 40 land deltar på ICES/PICES-symposiet for dyreplanktonproduksjon (PICES står for North Pacific Marine Science Organisation). Symposiet finner sted i Bergen hele denne uken, og Havforskningsinstituttet er lokal arrangør.

Bergens-ordfører Marte Mjøs Persen

Bergens-ordfører Marte Mjøs Persen var stolt over at symposiet var lagt til Bergen; Norges marine hovedstad. Hun håpte også at deltakerne fikk tid til å besøke Bergen by, og å nyte sommerværet.  

Viktig og nødvendig tema

Sissel Rogne, direktør på Havforskningsinstituttet, viste til at dyreplanktonsymposiet er en relativt sjelden hendelse. Det har bare vært avholdt seks ganger siden 1961. Men, la hun til, til gjengjeld blir symposiet arrangert når det er behov for det. Og med den økende økonomiske interessen for havet er det sjette symposiet både viktig og nødvendig.

Bergens ordfører, Marte Mjøs Persen, var stolt over å kunne ønske deltakerne velkommen til Norges marine hovedstad. Hun understreket at havet spiller en viktig rolle i livene våre. Fra havet får vi mat og andre ressurser, rekreasjon og effektive transportveier, for å nevne noe.

Klimaendringer på global skala

Thomas Therriault, som leder PICES vitenskaplige styre, var sistemann ut med sin hilsen før den vitenskaplige delen begynte. De norske forskerne Hein Rune Skjoldal (Havforskningsinstituttet) og Stein Kaartvedt (UiO) snakket om henholdsvis calanus-arter i nordområdene og bruk av ekkolodd som en ikke-forstyrrende observasjonsmetode.

Symposiet er delt i åtte sesjoner og syv workshops. Blant temaene er dyreplanktonmangfold og hvilken rolle de ulike artene har i det marine næringsnettet, ny forskningsteknlogi og hvordan dyreplanktonsamfunn responderer på klimaendringene. Klikk på linken til høyre for å komme til oppdatert program.