Hopp til hovedteksten
Dr. Fridtjof Nansen
Foto: Havforskningsinstituttet
Utskriftsvennlig versjon

”Dr. Fridtjof Nansen” vender hjem

Etter 24 år i Havforskningsinstituttets, Norads og norsk tjeneste langs Afrika og i Det indiske hav setter nå  ”Dr. Fridtjof Nansen” kursen hjemover. Etter ankomst i Bergen vil skipet gjennomgå en omfattende ombygging og oppgradering og skifte navn til  ”Kristine Bonnevie», oppkalt etter Norges første kvinnelige professor.

Mange sjøfolk, forskere og teknikere har hatt sitt andre hjem om bord. De har hatt et godt forhold til båten og det arbeidet den har bidratt til å utføre. Mange minner sitter igjen i skottene etter forskning og landlov. Hun har opplevd alvorlige hendelser, beskytning og dødsfall, men også festivitas og besøk av ministre, ambassadører og kongelige.

Bidratt til mengder av kunnskapsinnhenting

Nå vender den aldrende damen hjem etter 24 år i Havforskningsinstituttets, Norads og norsk tjeneste langs Afrika og i Det indiske hav. ”Dr. Fridtjof Nansen” har bidratt til mengder av kunnskap om det marine miljø, om fiskeressursenes beskaffenhet og om artsmangfoldet i havet i hele regionen hun har besøkt. Vi har funnet nye havstrømmer og en lang rekke nye fiskearter.

Arbeid om bord på Dr. Fridtjof Nansen

Arbeid om bord

Foto: Havforskningsinstituttet

Bedre kjent i Afrika

En mengde land har fått hjelp til sin forvaltning med kunnskap vi har samlet inn med fartøyet. Ikke minst har båten vært en sterk ambassadør for Norge, for norsk mentalitet og et symbol på norsk vilje til å bidra til institusjonsbygging. Hun er velkjent i Afrika. Båten og Nansenprogrammet er adskillig bedre kjent i våre samarbeidsland enn hun er her hjemme. Hun har en høy stjerne i alle land hun har besøkt, og vi takker av i forvisning om vel gjennomført oppdrag.

Luanda havn

Luanda havn

Foto: Antonio Barradas

Siste toktet avsluttes i en av havnene hun har besøkt flest ganger gjennom sin Afrika-karriere. Luanda i Angola er det landet ved siden av Namibia som har fått mest fartøytid opp gjennom årene, minst to tokt i året de siste 15 årene, og det er ikke fritt for at angolanerne føler at båten er litt deres. De ser fram til at også arvtageren, nye ”Dr. Fridtjof Nansen” som leveres senere i år, kommer på besøk til Luanda.

Ghana4

Toktleder Bjørn Serigstad, den Ghanesiske Miljøministeren Shery Ayetty og direktøren for Environmental Pollution control Authority (EPA) Jonathan Allotey hadde mye å prate om under besøket på Dr. Fritjof Nansen

Oppgraderes og omdøpes

Etter ankomst i Bergen bytter fartøyet navn til ”Kristine Bonnevie”, oppkalt etter Norges første kvinnelige professor som ble professor i biologi i 1912, ett år før kvinner fikk stemmerett i Norge. Vi er spente på om hun vil bære sitt nye navn også i messa eller om hun forblir ”gamle Nansen” på folkemunne. Nå skal hun få en aktiv sensommer i forskningens tjeneste i norske farvann etter omfattende oppgradering og vedlikehold. Kanskje blir det mange tjenesteår enda. Pensjonistalderen skyves jo stadig oppover i AS Norge. Må Nansens ånd følge med videre på ferden.
 

Dagens "Dr. Fridtjof Nansen"

Dagens ”Dr. Fridtjof Nansen” ble bygget ved Flekkefjord Slipp og Maskinverksted som bygg nummer 152. Båten ble overlevert og døpt 1. oktober 1993. Gudmor var Christine Mowinkel Reksten, eldste barnebarn av Gunnar Sætersdal, Havforskningsinstituttets tidligere direktør og leder for Nansenprogrammet. Ikke lang tid etter dåpen dro båten fra Nykirkekaien i Bergen og ned til Afrika der første toktet ble gjennomført i slutten av januar 1994.

Følg byggingen av nye "Dr. Fridtjof Nansen"

Den nye  "Dr. Fridtjof Nansen" tar form