Hopp til hovedteksten
Dr. Fridtjof Nansen
"Dr. Fridtjof Nansen" passere Nordnes på vei inn til Nykirkekaien i Bergen.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

En internasjonal suksess vender hjem

I drøyt 22 år har denne utgaven av forskningsfartøyet ”Dr. Fridtjof Nansen” trålt i farvannene til 30 ulike land. I dag klokken 11 kom båten tilbake til Bergen og Norge for første gang siden romjulen i 1993. 

Tidligere forskningsdirektør Odd Nakken var på vei ut i Nordnesparken i halv 11-tiden i formiddag for å se båten komme hjem. 
 
- Jeg var prosjektleder for Nansen-prosjektet  fra 1974 til 1976. Jeg reiste mye på den første båten som bar navnet ”Dr. Fridtjof Nansen”. Da reiste vi to ganger i året, tre måneder i slengen, sier Nakken som nå er pensjonist. 
 
Det var et 50-talls andre ansatte på Havforskningsinstituttet som hadde tatt turen ut i Nordnesparken for å se båten komme hjem. Mange på instituttet har et nært forhold både til båten og Nansen-programmet

Forskning og utvikling

Omtrent like mange var møtt opp inne på Nykirkekaien der båten la til. Her ble den hilst velkommen av buekorpsgutter fra Nordnæs Batallion, Havforskningsinstituttets direktør Sissel Rogne med flere. 
 
- Det er viktig å lage festivitas rundt hjemkomsten. At det er nå er ”Dr. Fridtjof Nansen” som vender hjem understreker at dette er et vitenskapelig forskningsfartøy. Samtidig har dette en dobbelt bunn. Nansen var en humanitær person og båten synliggjør dermed både god vitenskap og utviklingsarbeid. Dette er en solskinnshistorie, sier Rogne. 
 

- Viktig redskap i unikt arbeid

Båten som kom hjem i dag er den andre som har båret navnet ”Dr. Fridtjof Nansen”. Denne båten har vært i farvannene til 31 land. Om man tar med landene som den første Nansen har trålt i, passeres 50. FAO, FNs matvareorganisasjon, utpekte Nansen-programmet  som en av 10 suksesshistorier for noen år siden. 
 
I 2007 fikk Nansen-programmet Svensk Fisks internasjonale pris Kungsfenan for sitt banebrytende arbeid.
 
På Nykirkekaien stod også Gabriella Bianchi. Hun var lenge hovedansvarlig for Nansen-programmet i FAO.
 
- Hele dette programmet er unikt siden har som mål å ta med både forskning og institusjonell utvikling av fiskeriforvaltning. Båten har vært et viktig bidrag for å lage et kunnskapsgrunnlag for fiskeriforvaltning, noe som ingen andre programmer i FAO gjør, sier Bianchi. 
 
Det er Norad som i over 40 år har finansiert Nansen-programmet.

Slutten på en epoke

Båten som kom hjem i dag skal til Måløy og ombygges og oppgraderes for 22 millioner kroner før den skifter navn til ” Kristine Bonnevie” og sendes ut på tokt i norske farvann. 
En av dem som var med på å avslutte en epoke i dag, var teknikeren Oddgeir Alvheim. Han er en av dem som har reist mye på ”Dr. Fridtjof Nansen” helt siden båten var ny. 
 
- Dette var en fantastisk hjemkomst. Det er jo flott at båten kommer hjem og fortsatt kan gjøre en jobb, sier askøyværingen som er både glad og vemodig. 
 
- Som første kvinnelige direktør ved Havforskningsinstituttet er jeg glad for at vi nå får det første kvinnelige forskningsfartøyet med ”Kristine Bonnevie”.  Samtidig er jeg takknemlig for at regneringen følger opp suksesshistorien med ”Dr. Fridtjof Nansen” og bygger et nytt fartøy, sier direktør Sissel Rogne.
 
En ny ”Dr. Fritdjof Nansen” skal være klar til tjeneste i høst.