Hopp til hovedteksten
Ekspedisjonsfartøyet ”Kvitbjørn
Ekspedisjonsfartøyet ”Kvitbjørn” (ex. Bjørkhaug) la ut fra Tromsø i går for å gå til Vestisen. Der skal forskere fra Havforskningsinstituttet og Norut forsøke å telle sel med droner.
Foto: Gunnar Sætra
Utskriftsvennlig versjon

Klappet og klart for dronetokt

Ei gruppe med til sammen seks forskere og droneoperatører er på veg til Vesterisen for å finne ut om det er mulig å telle sel med ubemannede fly. Slike tellinger vil kunne danne grunnlag for bestandsanslag for klappmyss og grønlandssel.

Gruppa består av eksperter fra Havforskningsinstituttet, Pinro (havforskningsinstituttet i Murmansk) og Norut (Northern Research Institute). Fram til nå har Havforskningsinstituttet brukt vanlige fly til å fotografere langs fastlagte kurslinjer over selens kasteområder (områdene der ungene fødes). I etterkant går forskerne gjennom bildene og teller selene. Tellingene brukes deretter i matematiske modeller for å beregne størrelsen på for eksempel grønlandsselbestanden.

Forskere på dekk

Disse seks skal finne ut om det er mulig å telle sel med droner. Fra v.: Havforsker Kjell Tormod Nilssen (Havforskninga), dronepilot Ronny Sandslett (Norut), droneoperatør André Kjellstrup (Norut), havforsker Iljas Sjafikov (Pinro), seniorforsker Stian Solbø (Norut) og droneoperatør Andreas Tøllefsen (Norut).

Foto: Gunnar Sætra

Billigere enn fly

– Det er dyrt å gjennomføre vanlige flytellinger. Derfor er det svært interessant å se om billigere alternativer, slik som droner, kan benyttes til å gjennomføre seltellinger, sier havforsker og toktleder Kjell Tormod Nilssen. Han er leder for prosjektet som foregår i samarbeid med forskningsinstituttet Norut i Tromsø.
– Norut har etter hvert opparbeidet seg stor kompetanse i bruk av droner, og det skal bli spennende å se hva vi får til under årets tokt. Vi gjennomførte et kort tokt i fjor, og erfaringene derfra gjør det interessant for oss å videreføre utprøvinga, sier han.

Tøffe forhold

Seltellingsforsøkene gjennomføres med en dronetype som ser ut som et vanlig fly, men bare er mye mindre. Det trenger større landingsplass enn dronene som minner om helikopter. Seniorforsker Stian Solbø ved Norut forventer positive resultater fra toktet.
– Vi regner med å vise at det er mulig å bruke ubemannede fly til seltelling. Samtidig vet vi at det er tøffe forhold i Vestisen. Det er kaldt, det blåser mye vind og det er trange landingsforhold. Derfor er seltelling med droner veldig avhengig av været, sier han.

Interessant

– Jeg er med for å se om dette er teknologi som er interessant for oss, sier havforsker Iljas Sjafikov fra Pinro i Murmansk.
Det er store selbestander i russiske farvann, både i Kvitsjøen og i Østisen. Russiske havforskere bruker også fly for å telle sel.

På veg

I går la ekspedisjonsfartøyet ”Kvitbjørn” (tidligere ”Bjørkhaug”) ut fra Tromsø. Under forberedelsene har det blitt bygget hangar til dronene på dekket. Kvitbjørn-rederiet har nettopp kjøpt båten. Den ble bygget som reketråler i 1986 og ble døpt ”Remøy” før den la ut på sin første tur.

Fakta om klappmyss

Latinsk navn: Cystophora cristata
Andre norske navn: Ulike navn på kjønn/aldersgrupper: blueback (årsunge), gris (1–2 år gammel), mus/klappmus (voksen hunn), kall/hettakall (voksen hann)
Familie: Ekte seler (Phocidae)
Maks størrelse: Hunnene om lag 350 kg og 2,2 meter; hannene 400 kg og 2,7 meter
Levetid: Kan bli over 30 år
Leveområde: Nord-Atlanteren
Kastetidspunkt: Mars
Føde: Blekksprut og noe fisk

Klappmyss

Fakta om grønlandssel

Latinsk navn: Pagophilus groenlandicus
Andre norske navn: Sel og russekobbe, dessuten ulike navn på aldersstadier: kvitunge (diende), svartunge (avvent årsunge), brunsel (umoden ungsel), gammelhund (moden sel)
Familie: Ekte seler (Phocidae)
Maks størrelse: Om lag 200 kg og 1,9 meter
Levetid: Kan bli over 30 år
Leveområde: Nord-Atlanteren
Kastetidspunkt: Mars
Føde: Fisk og krepsdyr

Grønlandssel