Hopp til hovedteksten
Bergen
Utskriftsvennlig versjon

Sjømatklusteret i Hordaland blir NCE

The Seafood Innovation Cluster i Hordaland får status som Norwegian Centre of Expertise (NCE). Målet med NCE er å støtte næringsmiljøer som har store muligheter for vekst. 
 -Dette er en viktig anerkjennelse av styrken i den marine klyngen i Hordaland, seier administrerende direktør Tore Nepstad ved Havforskningsinstituttet, som er en av ti  hovedpartnere i The Seafood Innovation Cluster.
 
Det var næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som i dag offentliggjorde at klyngen har fått NCE-status. 
 
The Seafood Innovation Cluster består av en lang rekke aktører innenfor sjømat- og havbruksnæringen. Her er både toneangivende selskaper i sjømatnæringen, spesialiserte leverandører og de tunge forskningsmiljøene. Hensikten med klyngen er å sikre en videre bærekraftig utvikling av norsk sjømatnæring. Klyngen bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping langs hele kysten.
 
- Vi som sjømatbedrifter har store forventninger til programmet Norwegian Centre of Expertise som skal spisse innsatsen for å fremme samarbeid og innovasjon i hele landet.  Kunnskap er en grunnleggende innsatsfaktor for bærekraftig vekst i næringen. NCE bidrar til en god struktur for samarbeid, bedre grobunn for nye virksomheter og kommersialisering av nye forretningsideer. NCE er godt tilpasset andre program og tiltak som våre partnere og klyngen er aktivt involvert i, for eksempel senterne for fremragende forskning og innovasjon innenfor teknologiutvikling og lakselus, sier styreleder  i klusteret, Einar Wathne, som også er direktør i EWOS Group.
 
Klyngene består av bedrifter og kunnskapsmiljøer som er internasjonalt orienterte og har stort potensial for videre vekst basert på innovasjon, økt samarbeid, internasjonalisering, forskning og utvikling. Disse miljøene skal ha stort potensial for å bli sentrale vekstmotorer for norsk økonomi. NCE er et langsiktig program som tilbyr bedriftene faglig og finansiell støtte til utviklingsprosesser i opptil ti år. 
I tillegg til sjømatklyngen har Hordaland en av de sterkeste og mest komplette maritime- og subsea-klyngene i verden. De havbaserte næringsklyngene representerer til sammen en betydelig kompetanse som kan bringe inn nye perspektiver for videre bærekraftig utvikling.