Hopp til hovedteksten
Bilde
Bilde fra trålen.
Utskriftsvennlig versjon

Direktesending fra bunnen av Barentshavet klokken 14

”G.O. Sars” befinner seg omtrent 10 nautiske mil nordvest av Nordkapp. I dag klokken 14 overfører vi video direkte fra trålen på Barentshavets bunn.
Direktesendingen avsluttes kl. 15.20
 
 
 
 
- Dette kameraet vil vise det som kommer inn i trålen. Det vil være representativt for det trålen fanger, hvilken type fisk og hvor mye. Det vil også vise om det er regelmessige forekomster eller flekkvise, sier toktleder John Willy Valdemarsen. 
Under et trålhal i går med kamera i samme posisjon som nå, ble den største torsken tatt høyt i vannet og ikke ved bunnen. 
 
Forskningstoktet er i regi av senter for miljøvennlig fangst, CRISP. 
I vel en uke har toktdeltakerne testet ut ulike innovasjoner som skal gjøre tråling mer miljøvennlig. Nyvinningene omfatter justerbare tråldører, fangstbegrensningssystemer, nye ekkolodd og sonarer. 
 
Tegning

Illustrasjon viser tråloppsettet under dette trålhalet. Kamera, vist med rød prikk, ser forover i trålen og er montert seks meter foran DeepVision (gul firkant).

 
Kameraovervåkning er et nyttig redskap for å lære mer både om hvordan de ulike innovasjonene fungerer og hvordan fisken oppfører seg når den blir fanget. 
 
- Video avslører når ting ikke fungerer. Video viser svakheter og gjør det mulig å justere med enkle grep etterpå. Det gjelder for eksempel om utstyret fanger fisk, eller om det er fisk som unnslipper, sier Valdemarsen.  
 
Under direktesendingen i dag er videokameraet plassert omtrent seks meter foran DeepVision (Se illustrasjon). Dette apparatet som Scantrol utvikler skal på sikt kunne identifisere og sortere fisken automatisk inne i trålen.
 
Scantrol er en av samarbeidspartnerne i CRISP, som har fått status som senter for forskningsdrevet innovasjon av Norges forskningsråd. Kongsberg Maritime / Simrad er en annen partner. Det er de som kjører kamera inne i trålen og overfører videoen opp til båten via signalkabelen som også overfører data fra øvrige Simrad-sensorer montert på trålen. 
 
Det blir ny direktesending klokken 19 i kveld. 
 
Opptak fra noen av sendingene:
 


Video streaming by Ustream

Video streaming by Ustream


Video streaming by Ustream

Oversikt over alle videoene