Hopp til hovedteksten
Kim Halvorsen
Kim A. Tallaksen Halvorsen
Foto: Espen Bierud
Utskriftsvennlig versjon

Hummer og leppefisk i Forsker grand prix

To doktorgradsstudenter med daglig tilholdssted på Forskningsstasjonen Flødevigen skal delta i "Forsker grand prix" den 26. september i Telemark. Her testes studene i sine fagfelt med et veldig tidspress over seg. I første runde har de kun fire minutter til disposisjon og evnen til god formidlingsevne er høyt vektlagt.

Den første av de to er Kim A. Tallaksen Halvorsen, som holder på med en doktorgrad på leppefisk og har kalt sitt bidrag "Leppefisk: snikende hanner, uvevnt fiske?". Foredraget handler om å finne ut hva som skjer hvis man tvangsflytter tusenvis av hjemmeværende menn, noen frigjorte kvinner og et fåtall transvestitter fra Sørlandet til Trøndelag og Nord-Norge. Er det klokt å rokke ved den naturlige balansen av disse kjønnsstereotypene? Det er heldigvis snakk om leppefisken grønngylt, som nå er blitt det ett av de viktigste våpenet mot lakselus i oppdrett. Grønngylt har nemlig et sært sex og samliv, der vanlige hanner har fargerike gytedrakter og bygger ett stort rede som de prøver å lokke hunnene til legger egg i. Hannen må passe eggene alene til de klekkes, mens hunnene slipper unna. Litt av noen krav for den stakkars hannen? Men det er en tvist i historien: Det finnes nemlig noen utspekulerte hanner som elegant sniker seg unna alle disse kravene: Snikerhanner. Snikerhannene kan bare skilles fra hunner de vet gir sperm istedenfor egg ved strykning. De er derfor en slags fisketransvestitt og har til og med falskt eggleggingsrør.

Tonje Knutsen Sørdalen

Tonje Knutsen Sørdalen


Problemstillingen er at fiskeriet er sterkt størrelsesspesifikt, der mindre fisk slippes ut, mens store individer fiskes opp og transporteres til oppdrettsanleggene i midt og nord Norge. Snikerhannene og hunnene vokser senere enn vanlige hanner, så vil fisket føre til at det blir flere av disse i bestandene, og hvilke konsekvenser får i så fall dette?
 
Den andre kandidaten er doktorgradsstudent Tonje Knutsen Sørdalen. Hun stiller opp med foredraget "Hva gjør hunnhummeren når maken blir fisket?".
Slik beskrives innholdet i dette foredraget. I de siste årene har vi hatt en historisk lav bestand av hummer i Norge. Forvaltningen har et behov for å vite mer om reproduksjonsbiologien til hummeren hvis vi skal kunne forutsi hvordan dagens fiskepraksis (med minstemål og forbud av rognhummer) vil påvirke arten. Hva gjør hummerdamer når alle de største og mest attraktive hannene blir fisket opp? Jeg jobber med å spore opp disse paringene hummerhunnene har hatt for å finne ut av hva slags hanner de foretrekker hvor jeg med hjelp av fangst-gjenfang data og genetiske farskapsanalyser kan sammenlikne parringsmønstrene i beskyttede verneområder mot hardt beskattede områder. Det er et stort studie som involverer merking og DNA sampling av bortimot 2000 egg og viltlevende voksne hummere.

Vinneren blir premiert med 5000 kroner og går videre til den nasjonale finalen i Oslo, lørdag 28. september. Også 2. plassen går videre til den nasjonale finalen av "Forsker grand prix".