Hopp til hovedteksten
Hai5_nett.jpg
Ola fra Sjømannsbyen barnehage betrakter en svarthå.
Foto: Maria Fossheim
Utskriftsvennlig versjon

Hai i blikket

Ola fra Sjømannsbyen barnehage har hai i blikket. Rettere sagt en svarthå. Nylig fikk Ola og 17 andre barnehagebarn møte havforskere og vite mer om haier og skater.

Det var havforsker Maria Fossheim som hadde invitert de 18 fra Sjømannsbyen barnehage til kailageret som Havforskninga i Tromsø disponerer. Hun forteller at barna først fikk se og ta på tre ulike arter hai (pigghå, hågjel, svarthå).

- Deretter ble haiene åpnet, og barna så på hva haiene hadde spist og på de indre organene. De to store pigghåene var begge gravide hunner. Eggene ble dissekert frem og åpnet, så ungene fikk se små haifôster, forteller Fossheim.

Etterpå fikk barna se på klôskate og havmus (bruskfisk som er i slekt med haiene). Klôskata har spisse pigger og havmusa har store øyne fordi den lever dypt.

- Vi dissekerte også ut øynene og så på dem, forteller Fossheim.

Det var hai- og skateekspertene Tone Vollen og Elvar H. Hallfredsson som fortalte om hvordan hai og skate lever i havet, og hva som var inni dem.

- Ungene hadde mange spørsmål, både om hai og andre ting. Blant annet var de veldig opptatt av hvem som er sjef på kailageret. Derfor ble de veldig fornøyd da Evald dukket opp med trucken sin. Og det er jo Evald som er sjefen der, sier Fossheim.