Hopp til hovedteksten
Novaculops alvheimi
Novaculops alvheimi, hannfisk, 96 mm.
Foto: Oddgeir Alvheim
Utskriftsvennlig versjon

Ny fiskeart oppkalt etter Oddgeir Alvheim

I siste utgave av Journal of the Ocean Science Foundation beskrives syv nye arter i leppefiskfamilien (Labridae). En av disse – Novaculops alvheimi – er oppkalt etter Oddgeir Alvheim, som oppdaget den under sortering av trålfangst om bord i ”Dr. Fridtjof Nansen”.

- Jeg hoppet i taket. Dette var veldig gøy, sier Oddgeir Alvheim.
 
Den nye fiskearten ble oppdaget på Mascarene-banken mellom Mauritius og Seychellene i 2008.
 
- Det er jo fisk jeg har jobbet med hele livet, så det er jo spesielt å få en fiskeart oppkalt etter seg, sier Alvheim.
 
Nå er det ikke første gang han blir oppkalt. Turbonilla alvheimi er en sjøsnegl to millimeter lang som Alvheim var med å oppdage utenfor Vest-Afrika for noen år siden. Men han synes det er langt større stas med en fisk. 
 
Oddgeir Alvheim

Oddgeir Alvheim

Aldri før sett

- Området på Mascare-bankene er lite undersøkt med hard bunn som er vanskelig å tråle på. Derfor var mulighetene ganske store for at vi kunne finne ubeskrevne arter. Da vi kom over denne berggyltfisken som var 10 cm lang, sa jeg at en slik hadde jeg aldri sett før, forteller Alvheim.
 
Men veien frem til at taksonomiekspertene har godkjent en nye art, er lang og tar fort år. Nå er det imidlertid bekreftet og publisert i vitenskaplig tidsskrift. 
 
”Det er svært gledelig å kunne kalle denne arten opp etter Oddgeir B. Alvheim ved Havforskningsinstituttet som identifiserte to arter i trålhalene til forskningsfartøyet ”Dr. Fritjof Nansen” som mulige nye arter og tok fargebilde av begge”, skriver artikkelforfatter John E. Randall i Journal of the Ocean Science Foundation.

- Velfortjent

- Dette er en velfortjent anerkjennelse til Oddgeir som har seilt fast på ”Dr. Fridtjof Nansen” siden 1986 – i 26 år! Han har betydelig kompetanse innen artskunnskap på tropiske fiskeslag og har gjennom årene opparbeidet en stor foto-database av fisk og andre marine organismer fra tropiske og subtropiske farvann, sier Åsmund Bjordal, leder ved Fiskerifaglig senter for Utviklingssamarbeid (CDCF) ved Havforskingsinstituttet.
 
Senteret koordinerer samarbeid med Fiskeridirektoratet, NIFES, Veterinærinstituttet og Mattilsynet om bistandsprosjekter basert på kompetanse og erfaringer fra norsk forvaltning innen fiskeri, akvakultur og olje/fisk/miljø.  
 
Novaculops alvheimi

Novaculops alvheimi, hunnfisk, 83 mm.

Foto: Oddgeir Alvheim

Nansenprogrammet

I CDCF er Nansenprogrammet og forskningsfartøyet som er oppkalt etter samme mann en sentral brikke for våre bidrag innen fiskeri-forskning og -forvaltning.  Siden 1974 har Nansenprogrammet samarbeidet med mer enn60 land, hovedsakelig i Afrika med noe aktivitet i Asia og Latin-Amerika. Programmet er finansiert av Norad, og fartøyets mannskap og vitenskapelig nøkkelpersonell er ansatt av Havforskningsinstituttet.
 
I disse dager planlegges det bygging av et nytt Nansen-fartøy. Etter Alvheims initiativ vil det bli et eget fotolaboratorium på denne båten. 
 
For tiden er Alvheim på tokt utenfor Angola og nordlige Namibia for å kunne lage mengdeberegninger for arter som sardinella og taggmakrell. Disse undersøkelsene er blitt utført de senere årene for også kunne se variasjonene i nevnte bestander.