Hopp til hovedteksten
Fiskebåt i Moskenesstraumen.
Fiskebåt i Moskenesstraumen.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Gir utenlandske forskere innsikt i oljedebatten i Lofoten

I ICES Journal of Marine Science går Ole Arve Misund og Erik Olsen igjennom den norske debatten rundt oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen. Med dette får forskere som ikke kan følge den norske debatten innsikt i problemstillingene. 
Saken er utgitt som en kommentarartikkel i serien ”Food for Thought” og har tittelen ”Lofoten – Vesterålen: for cod and cod fisheries, but not for oil?”. Den ble publisert 24. juni.
 
”Konsekvensene av å undervurdere miljørisikoen i Lofoten - Vesterålen, som er unikt både hva gjelder verdi og sårbarhet, ville være mye mer alvorlig her enn i noe annet havområde i Norge. Med så stor usikkerhet og potensielt store negative konsekvenser, bør føre var-tilnærmingen tas i bruk. Regjeringen bør ikke tillate potensielt ødeleggende petroleumsaktivitet før alle problemene er løst”, skriver forfatterne i konklusjonen.
 
Ole Arve Misund er tidligere forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, nå administrerende direktør ved UNIS på Svalbard. Erik Olsen er seniorforsker ved Havforskningsinstituttet og har vært programleder for forskningsprogram Olje-fisk.