Hopp til hovedteksten
Ny campod (videorigg)
Den nye videoriggen senkes ned i sjøen.
Foto: Beate Hoddevik Sunnset
Utskriftsvennlig versjon

MAREANO-tokt foran skjema

Toktdagbok: Fint vær har gjort at MAREANO-toktet nå ligger foran skjema, og alle stasjoner som var planlagt å få gjort på dette toktet er ferdige. ”G.O. Sars” har derfor satt kursen til kysten av Finnmark (”Finnmark Øst”) for å ta noen ekstra stasjoner i dette området de siste dagene toktet varer.

Stasjonene som blir tatt her (se kart), ble planlagt gjennomført på tokt i 2011, men ble utsatt på grunn av dårlig vær.

Ny videorigg

De siste dagene av toktet skal også brukes til å teste ut en ny videorigg, eller ”campoden” som den kalles av fagfolkene. Etter at de siste finjusteringene av kameraet ble gjort, viser den bilder av enda bedre kvalitet enn den forrige.

Den nye riggen har ett hovedkamera og tre hjelpekamera. Hovedkameraet brukes til å dokumentere det som finnes på havbunnen, mens de andre kameraene brukes som hjelpemiddel til å holde kontroll på videoriggen. I tillegg er den utstyrt med lyskastere og laser som brukes til å finne størrelsen på det som observeres.

Entusiasme i videorommet

Det er stor entusiasme i videorommet fra videoriggen treffer bunnen og til den heves igjen. Latinske dyrenavn ramses opp etter hvert som vi passerer dyrene, bare avbrutt av diskusjoner om hva som nettopp for forbi dersom det ikke ble gjenkjent. Innimellom kommenterer geologen hvilken sedimenttype vi kjører forbi.

I videorommet på MAREANO-tokt

Det er periodevis trangt om plassen i videorommet, alle vil gjerne se hva som dukker opp på skjermene. Dette bildet ble tatt mens båten fremdeles var i "det tidligere omstridte området".

Foto: Anne Helene Tandberg

Etter at videoen er senket ned på havbunnen, skal biologene først dokumentere det som finnes der videoriggen landet. Alle dyr blir filmet og biologene skriver opp navnene på de som de kjenner igjen. Senere fortsetter arbeidet med å identifisere alle dyrene på land. Deretter blir riggen slept etter ”G.O. Sars” i en på forhånd bestemt linje på 700 meter. På denne delen er det også mer å gjøre for geologene som logger hvilke sediment og for eksempel størrelsen på steiner som vi ser på skjermene.

Farten under slepet er 0,7 knop, det gir biologene og geologene akkurat nok tid til å skrive ned det de observerer. Etter 700 meter parkeres riggen på bunnen igjen, og alt som er rundt den dokumenteres på samme måte som ved starten. Senere blir alle videoopptak analysert på land.

Hva som dukket opp på bunnen i dette området som kalles ”Finnmark øst” kan du lese om i en senere toktdagbok.