Hopp til hovedteksten
Ragged_jacket.JPG
Lurv (eng. ragged jacket) er navnet på en kvitunge (grønlandsselens avkom) som er begynt å røyte av den kvite ungepelsen.  (Arkivfoto)
Foto: Tore Haug
Utskriftsvennlig versjon

Følger med på fangsten

To medarbeidere fra Havforskningsinstiuttet er med selfangstskuta "Kvitbjørn" i Vestisen. Der forsker de på hvordan avlivninga foregår. Her er en rapport fra veterinær og havforsker Kathrine Ryeng og forskningstekniker Nils Erik Skavberg.

Fangsten har vært i full gang siden 10. april, for det meste ungefangst (lurv). Disse ligger stort sett intetanende på flakene for plutselig å vandre over til de evige jaktmarker.

Vi jobber intenst med å registrere de vitale variablene for å kunne si noe om dyrevelferden - og effekten av våpnene. Og da hjelper det ikke å sove i timen, for her går det unna! For å klare det benytter vi både kikkert, stoppeklokke, videokamera, taleopptaker og vanlig kamera. Det er mye å holde styr på, og vi forsøker å få med oss mest mulig informasjon for hvert dyr som inkluderes i studien. Det betyr at vi får mye data for hvert dyr, som så må lagres og gjennomgås for hver dag.
Det blir derfor lange kvelder. Hittil har vi fått data fra 88 skutte lurv, og et titalls lurv tatt med hakapik (benyttes sjelden).

Ombord på "Kvitbjørn" har vi det veldig bra! Vi har egne lugarer, god mat og jobber sammen med et behjelpelig og trivelig mannskap som i tillegg er meget profesjonelle selfangere.

Og omgivelsene - hav og is så langt øyet rekker - er helt surrealistiske!