Hopp til hovedteksten
Toktlederne på Ivan Petrov
De fire toktlederne på toktet til Karahavet som skal undersøke dumpet atomavfall om bord i Ivan Petrov: Hilde Elise Heldal, Havforskningsinstituttet (fra venstre), Bjørn Lind, Statens strålevern, Vjatsjeslav Sjersjakov og Aleksandr Nikitin.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Forventer ny kunnskap om radioaktivt avfall

- Vi regner med et vellykket tokt, sa avdelingsdirektør Yuri Peshkov ved det russiske miljøovervåkingsbyrået Roshydromet. Sammen med representanter fra Statens strålevern og Havforskningsinstituttet forklarte han på pressemøte i Kirkenes i går bakgrunnen for og forventningene til det felles norsk-russiske toktet som skal undersøke radioaktiv forurensning i Karahavet.
 

På begynnelsen av 90-tallet gjennomførte Norge og Russland tre felles tokt i Karahavet for å kartlegge radioaktiv forurensing. Russerne brukte i mange år fjorder på østsiden av Novaja Zemlja som dumpingplass for radioaktivt materiale.

Nå skal toktene fra nesten 20 år siden gjentas. Den gang fant ekspertene fra de to land økte konsentrasjoner av radioaktiv forurensing like ved de dumpede containerne.

- Vi håper på nyttige resultater både for Norge og Russland, sa Peshkov på pressekonferansen.

Havforskningsinstituttet har sendt 40 paller med utstyr til Kirkenes. Tirsdag var utstyret kommet vel om bord i den russiske båten ”Ivan Petrov” som skal brukes på det fire uker lange toktet. Arbeidet med å montere utstyret var i full gang. Det var vanntanker på både tenkelige og utenkelige steder på båten. I dag skal de teste utstyret før de setter kursen østover i morgen, om alt går etter planen.

På pressekonferansen forklarte Hilde Elise Heldal ved Havforskningsinstituttet, en av to norske toktledere, hvordan vannprøver og biologiske prøver skal tas. Den andre norske toktlederen er Bjørn Lind i Statens strålevern. Han var med på toktene på 90-tallet.

- En del av containerne var utsatt for korrosjon og i ganske dårlig forfatning, sa han og ser frem til å kunne gjøre en ny undersøkelse av tingenes tilstand.
Deltakerne på det norsk-russiske toktet regner med å ha en toktrapport klar ganske snart etter at toktet er ferdig om en måned. Når det gjelder endelige vitenskapelige resultater, vil det fort ta et år før noe foreligger.