Hopp til hovedteksten
Asmund_Bjordal_lite.jpg
- Fiskeriprosjekter utgjør bare en halv prosent av norsk u-hjelp, men det er bedring i sikte, sier lederen ved Fiskerifaglig senter for Utviklingssamarbeid (CDCF) ved Havforskingsinstituttet, Åsmund Bjordal. (Foto: Gunnar Sætra)
Utskriftsvennlig versjon

Fiskerisatsing utgjør en miniandel av norsk u-hjelp

Fiskeri utgjorde i sin tid 100 prosent av norsk utviklingshjelp. I dag er andelen nede i en halv prosent, men det er heldigvis lyspunkter i sikte, sier Åsmund Bjordal.

Bjordal leder Fiskerifaglig senter for utviklingssamarbeid (CDCF) ved Havforskingsinstituttet, og nylig ble det norskinitierte Nansen-prosjektet kåra til ett av de ti beste prosjektene til Verdens matvareorganisasjon (FAO).

- Norsk bistandspolitikk har som mål at vi skal gi bistand på områder hvor vi er ledende og kan bidra med kompetanse. Det er ingen tvil om at vi er en ledende fiskeri- og havbruksnasjon, og da er det underlig at fiskeri- og havbruk ikke utgjør en større andel av norsk u-hjelp, sa Bjordal på en pressefrokost under Nor-Fishing i Trondheim.

Bedring i sikte

- Fiskeriprosjektet i Kerala starta tidlig på 50-tallet og var Norges første utviklingsprosjekt. Dermed utgjorde også fiskeri 100 prosent av norsk utviklingshjelp. I dag er andelen som sagt nede i 0,5 prosent, sier Bjordal. Han sier det likevel er bedring i sikte.

- Erik Solheim tok initiativ til å gi fiskeri- og havbruk en større plass i norsk bistandspolitikk, og Heiki Holmås har fortsatt i det samme sporet. Vi merker også en større interesse for dette i resten av Utenriksdepartementet. I tillegg har det skjedd ei holdningsendring i Fiskeri- og kystdepartementet. Det har bakgrunn i at Helga Pedersen gikk i spissen for en internasjonal kamp mot tjuvfiske mens hun var fiskeriminister, sier Bjordal. Derfor mener han at det er gode sjanser for at det kan komme et nytt forskningsskip som skal erstatte det 20 år gamle ”Dr. Fridtjof Nansen”: Skipet har i dag Cape Town som hjemmehavn.

Flere suksesshistorier

Bjordal sier norsk fiskeribistand kan vise til flere suksesshistorier enn Nansen-programmet. Norge har spilt ei viktig rolle i oppbygginga av hele fiskeriforvaltninga i Namibia, oppdrettsnæringa i Thailand har fått overført nyttig kunnskap fra Norge, og vi kan vise til gode resultater i en rekke andre land. Problemet er at noe av denne hjelpa har vært for fragmentert, sier Bjordal.

Les presentasjonen:

Nor Fishing 2012