Hopp til hovedteksten
31072007(002).jpg
Utskriftsvennlig versjon

Får ikke gjort seismikkundersøkelser

Ett seismikkfartøy fikk brann i motoren. Det andre ligger på verksted. For begge båtene ble det anslått to ukers reparasjonstid, men ingen kunne love noe sikkert. Derfor besluttet Oljedirektoratet å avblåse den planlagte forskningen på effekter av 3D-seimikk vest av Senja.

Foto over: Torsk vest av Senja slipper å bli skremt av seismikkskrell, i hvert fall i forbindelse med Havforskningsinstituttets undersøkelser.
(Illustrasjonsfoto: Havforskningsinstituttet)
 
– Ikke visste vi når vi kunne starte opp dette prosjektet. I tillegg måtte vi ha kontrakter med fiskebåtene som skulle delta. Så får vi problemer med ferieavviklingen. Og til slutt kunne vi få problemer med å få unna fangsten fordi mange av fiskemottakene stenger på sommeren, sier Erik Olsen som leder forskningsprogrammet olje- fisk ved Havforskningsinstituttet.

Det er Oljedirektoratet som finansierer prosjektet og det var også dem som før helgen besluttet å utsette forskningsprosjektet.

– Det er synd at vi ikke får gjennomført forskningen. Dermed får vi ikke ny kunnskap om virkningene av seismikk i år, sier Olsen som synes avgjørelsen er fornuftig.

Han håper Oljedirektoratet vil gjøre et nytt forsøk på å gjennomføre undersøkelsen neste år.
Planen var å undersøke hvilken virkning seismikk har på fangstrater for fiske med line og garn i området vest av Senja og nord for Andenes. I utgangspunktet skulle effektene på blåkveite undersøkes. Men prosjektet ble flytte til et område hvor det er torsk og annen bunnfisk å fa. Nå blir det ikke noe av dette heller, i hvert fall ikke før til neste år.