Hopp til hovedteksten
Fodag1.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Vann ute, vann inne

Regnet høljet ofte ned under Forskningsdagene fredag og lørdag. Det forhindret ikke ganske godt fremmøte på Festplassen i Bergen. Mange lot seg fascinere av vanneksperimentene på Havforskningsinstituttets stand.

Foto: Michael Poltermann, Kjartan Mæstad og Anette Karlsen


Bildet over: Denne jenten studerer nøye de små svarte organismene som rører seg i en vannprøve fra Lille Lungegårdsvann i Bergen.

Fodag2b.jpg

Bergen: Hvorfor flyter eggene? Disse oppførte seg annerledes enn når far koker egg hjemme. Men når vannet har et saltinnhold nesten på linje med Dødehavet (glasset til venstre), flyter egget nesten som en kork.

Fodag8.jpg

Bergen: Disse to lurer tilsynelatende på om det er fusk involvert når egget spretter til overflaten igjen etter at det dyttes nedover.

Fodag6.jpg

Bergen: Nansen og Amundsen var til stede og sørget for høytidelig åpning av Forskningsdagene i Bergen. Hovedtema for årets arrangement er Polaråret.

Fodag7.jpg

Bergen: Direksjonsmusikken blåste arrangementet i gang.

Fodag16.jpg

Bergen: Etter åpningen kikket de gamle utforskerne Nansen og Amundsen nærmere på ny teknologi på Havforskningsinstituttets stand.

Fodag12.jpg

Bergen: Tor-Villy Kangas forklarer hvordan den gule glideren kan gli rundt om i havet og samle data uten en motor som sørger for fremrift.

Fodag14.jpg

Bergen: Svein Sundby forklarer sammenhengen mellom vanntemeratur og tetthet til et lydhørt publikum mens han varmer vann.

 

Fodag13.jpg

Bergen: Så får ungene teste teorien om at vannet på bunnen fortsatt er kaldt selv om overflaten er oppvarmet.  Svein Sundby passer på at vannet ikke virvles opp unødig.

Fodag10.jpg

Bergen: Denne karen konstaterer at det faktisk stemmer at vannet er varmt på toppen og kaldt i bunn.

Fodag17.jpg

Bergen: Mange ville høre på Øystein Skagseth da han holdt foredraget; "Kan klimaendringer få Golfstrømmen til å stoppe eller snu?"

Fodag3.jpg

Bergen: Havforsker Svein Iversen fortalte om det forestående toktet til Sørishavet med forsknignsfartøyet ”G.O. Sars” på et foredrag lørdag.

FodagT1.jpg

Tromsø: En nysgjerrig gutt ser nærmere på krepsdyr som er samlet inn under Mareano.
 

FodagT2.jpg

Tromsø: Tema for Forskningsdagene i Tromsø var kartlegging og overvåking. Sentralt her var Mareano og overvåking av sel.

FodagT3.jpg

Tromsø: Maria forklarer hvordan man akustisk merker selen og dermed kan kartlegge om selen er over eller under vann.

FodagT4.jpg

Tromsø: Det var mange som ville lete etter havets gull på havbunnen blant dødmannshånd....

 

kontaktperson

Kjartan Mæstad
kommunikasjonsrådgiver
55238428

 

les mer

Havforskningsinstituttet deltar på Forskningsdagene

Unge forsker på forskning

Glider - et "glidefly" i havet

 

les mer om
Forskningsdagene
~ i Bergen
~ i Tromsø