Som en oppfølging av Regjeringens nordområdestrategi, oppnevnte Fiskeri- og kystdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Miljødepartementet og Olje- og energidepartementet en arbeidsgruppe med representanter fra Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt, Oljedirektoratet, universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø, og Universitetssenteret på Svalbard for å utrede behovet for et isgående forskningsfartøy.
Økt kunnskap om Arktis og Antarktis
Et nytt isgående forskningsfartøy trengs for å gjøre forskning som gir økt kunnskap om havområdene i nord og i Antarktis, og som blir grunnlag for beslutninger for forvaltningen av levende naturressurser og miljø i disse havområdene. Fartøyet vil være komplementert til og ikke konkurrerende med det isgående boreskipet “Aurora Borealis” som planlegges i europeisk regi.
Arbeidsgruppen har foreslått at det nye isgående fartøyet bør være mellom 75–90 m langt, med en bruttotonnasje på om lag 4000–5000 tonn, ha ubegrenset fartsområde, og kunne operere i polarområdene på helårsbasis. Fartøyet bør være utrustet og instrumentert for å bidra til å styrke Norges posisjon innenfor marin forskning i polare strøk. Et nytt isgående forskningsfartøy vil være det første siden Amundsens “Maud” og Nansens “Fram”.
Erstatte ”Lance” og ”Jan Mayen”
I utredningen anbefaler arbeidsgruppen at det nye fartøyet bør erstatte Norsk Polarinstitutts “Lance” og Universitetet i Tromsøs innleide fartøy “Jan Mayen”.
I perioden 2012–2016 bør det også komme nye forskningsfartøyer for hav- og kystområdene i Nord-Norge og Sør-Norge til erstatning for “Johan Ruud” og “Håkon Mosby”.
[15.06.07]
Les rapportenNytt isgående forskningsfartøy – rapport fra arbeidsgruppenfor utredning av isgående fartøy KontaktpersonerForskningsdirektør og leder for arbeidsgruppen Avdelingsdirektør Norsk Polarinstitutt Kommunikasjonsdirektør Kari Østervold Toft, |