Hopp til hovedteksten
KartutsnittKOMB400.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Ingen fiskeprøver på grunn av vær og vind

På grunn av høye bølger og mye vind kunne ikke forskningsfartøyet ”Håkon Mosby” tråle eller ta fiskeprøver i området hvor oljen fra utslippet på Statfjord A befant seg i helgen.

Før helgen endret Havforskningsinstituttet seilingsplanen til ”Håkon Mosby” og satte den inn i undersøkelser av oljeutslippet i Nordsjøen. Det viste seg umulig å tråle eller ta fiskeprøver på grunn av været. Forskningsfartøyet tok imidlertid vannprøver der oljeflaket drev og i området lenger øst (se kart). Det ble også lett etter fisk ved bruk av sonar.

Bildet over:
Heltrukken linje i kartutsnittet viser seilingsleden til ”Håkon Mosby”. Z-ene markerer hvor det ble tatt vannprøver, mens det skraverte feltet er oljeutslippet.

Utbredelsen av fisk så ikke ut til å være påvirket av oljeflaket. Det ble riktignok funnet mer fisk nord og øst av oljen. Årsak til dette var trolig større mengder plankton i disse områdene.
”Håkon Mosby” har nå kommet tilbake til Bergen. Resultatene fra vannprøvene ventes å være klare i løpet av uken.

– Forskningsfartøyet ”Johan Hjort” er nå på vei sørover mot Bergen. Det vil bli dirigert ut i området ved Statfjord A for å tråle og ta fiskeprøver. ”Johan Hjort” ventes dit tirsdag kveld. Dette er en større båt enn ”Håkon Mosby” og værmeldingene for denne perioden er bedre enn det været vi hadde i helgen, sier forskningsdirektør Reidar Toresen ved Havforskningsinstituttet.
”Johan Hjort” skal gjøre trålingen og ta fiskeprøvene natt til onsdag og ventes til Bergen onsdag morgen.  

 

kontaktpersoner

Reidar Toresen,
Forskningsdirektør
55 23 84 20
91 12 30 90

Jarle Klungsøyr,Seniorforsker
55 23 84 98
97 48 88 58

Kari Østervold Toft,
Kommunikasjonsdirektør
55 23 85 38
91 38 06 29