Havforskningsinstituttet har følgende kommentar til oppslagene 15. og 16. oktober:
For 2006 fastsatte Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon en forskningskvote på 9 000 tonn blåkveite, fordelt med 4 500 tonn til hvert av landene, Norge og Russland. Havforskningsinstituttet har søkt og fått tildelt 2 150 tonn av den norske kvoten. Forskningskvoten brukes i disse prosjektene:
- Bestandskartlegging og -overvåking: 650 tonn
- Sonetilhørighet, kvantifisere pelagisk utbredelse, nødvendig forbedring av metoder : 1 200 tonn
- Referanseflåten: overvåking av kommersiell fangst og bestandsovervåking: 300 tonn
Forskningskvoter brukes bare på kommersielle fartøyer som Havforskningsinstituttet leier inn. Når instituttet leier et fartøy til å utføre forskningsfangst, foregår det etter utlysing i fiskeripressen og i en åpen anbudsrunde. Alle dokumenter i slike saker er åpne. I vurderingen av anbudene blir det lagt vekt på at fartøyet er egnet for formålet, og det beste tilbudet blir valgt. TV 2 har fått tilbud om fullt innsyn i våre anbudsprosedyrer og -protokoller.
Alt arbeid knyttet til anbudsprosessen er lagt til Havforskningsinstituttets administrasjonsavdeling. Ingen av medlemmene i styret deltar i denne prosessen, og resultatene blir heller ikke lagt fram for styret!
Havforskningsinstituttet leier inn kommersielle fartøy mer enn tusen toktdøgn i året. Det betyr at vi i gjennomsnitt har tre leiefartøyer på forskningsfiske hver dag. For oss er det svært viktig å holde oss strengt til reglene for offentlige anbud når vi inngår leieforhold, og vi har helt transparente prosesser på det.
Forskningskvoter er en forutsetning for å drive havforskning. Diskusjonen om hvordan forskningskvotene skal brukes har vi løftet fram en rekke ganger, og vi mener det er en viktig prinsipiell debatt som må tas.
les merFordeling av forskningskvotene: kontaktAdministrerende direktør Forskningsdirektør Informasjonssjef |