Hopp til hovedteksten
Sorlandet_bokforside180.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Fanget av bildet

Ny bok: Sørlandet - en naturlos gjennom Skjærgårdsparken.
Innholdsrik, vakker og folkelig. Ordene er betegnende for både boken og skjærgården den omhandler. Jan Atle Knutsen og Øystein Paulsen ved Forskningsstasjonen Flødevigen har bidratt til en fantastisk flott bok som både er lettlest, gir leseren opplevelser og har bilder som nesten kan ta pusten fra en. Det er jo tre ønsker på en gang, det…


Av Anette Karlsen

Forsker Jan Atle Knutsen og forskningstekniker Øystein Paulsen begynte å tenke på denne boken for fem år siden. Det hele var Øysteins idé: På midten av 1970-tallet ble det gitt ut en bok om skjærgårdsparken. Mye har skjedd siden den tid, og de to syntes det burde lages en oppdatert versjon.

Sfjesing180.jpg
Det ble en lang tenkeperiode før de for to år siden tok fatt på arbeidet sammen med natur-, friluftsliv- og barnebokforfatteren Øyvind Berg. De tre synes de har utfylt hverandre godt i arbeidet med boken. Jan Atle har jobbet sammen med Øyvind Berg på den tekstlige delen, og Øystein har reist Sørlandet rundt hele året, til alle døgnets tider, for å ta bilder. Og for noen bilder! De flotte bildene har artige, lettleste tekster om fakta på arter og steder, eller litt mer kuriøst innhold.

Mangfoldige opplevelser for mangfoldet

På spørsmål om hva de ønsker å oppnå med boken svarer Jan Atle: - Det betyr mye for oss at kystnaturen er inntakt og at vi verner om ressursene. Vi har prøvd å vise litt av alt det flotte vi har i våre nære omgivelser, som en påminnelse om at vi må ta vare på dette. Vi håper at kunnskap om ressursene og naturen gjør at folk bruker den med glede, og får et sterkere ønske om å ta vare på det. - Ja, og så vil vi gjerne synliggjøre på en god måte for folk flest hva vi arbeider med, tilføyer Øystein.

At de tre forfatterne kan skape entusiasme og glede med boken er det nok ingen tvil om. For å si det som Ari Behn: fra Langesund i øst til Farsund i vest er boken en symfoni av vakre bilder, artig lesning og opplevelser, for store og små. Den er ikke bare spennende for den som er glad i Sørlandet, men også for den som er interessert i kystressurser og flotte bilder fra norsk natur, over og under vann.

Les mer om boken (salgsbrev)