Hopp til hovedteksten
krageorm_2_180px.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Et mysterium er løst

Den underlige røde ormen oppdaget av MAR-ECO forskere viser seg å tilhøre en helt ny familie. Det er ikke en orm eller mark som de trodde, men har mer til felles med virveldyr. I en artikkel i Nature i dag løses gåten.

krageormene_180.jpg


Slik ser den ut, den nye enteropneusten. Foto: MAR-ECO


Under dykk med undervannsfarkoster til 2300-4000m langs Den midtatlantiske rygg observerte det norskledete MAR-ECO prosjektet noen underlige røde markliknende dyr som lå nokså passivt på bunnen og etterlot seg spiralformede strenger av mudder. Dyrene ble sett første gang under dykk med de russiske MIR-ubåtene ved Charlie-Gibbs Fracture zone juni 2003. Sommeren etter, under den to måneder lange MAR-ECO ekspedisjonen, ble dyrene filmet flere ganger – men aldri fanget. For MAR-ECO forskerne forble de derfor et mysterium. Inntil nå.

Sammen med en amerikansk gruppe som har funnet tilsvarende i Stillehavet har forskere fra prosjektet (Mike Vecchione fra  National Museum of Natural History , USA og Andrey Gebruk fra P.P. Shirshov Institute of Oceanology, Rusland) nå kunnet slå fast at de røde dyrene må plasseres i en ny familie under klassen Enteropneusta, på norsk "krageormer".

mike_140180px.jpg


Michael Vecchione

Dette rapporteres i siste utgave av Nature, som kom ut 17.mars, og dermed er et mysterium nå løst etter at det de siste årene har vært et internasjonalt kappløp om å finne ut hva disse dyrene var. Et eneste individ, fra Stillehavet, var nok til å kunne fastslå identiteten.

Krageormene er ikke mark eller ormer i det hele tatt. De har anatomisk sett mer til felles med virveldyr som fisk, amfibier, krypdyr, fugl og pattedyr. De hører til et lite phylum Hemichordata som er dyr med en primitiv "ryggstreng", en kroppsdel de deler de med de "ekte ryggstrengdyra" (phylum Chordata) som også omfatter "oss virveldyr".
- Det er oppsiktvekkende og sjeldent at det oppdages en ny familie, og spennende at noen av de flotteste filmopptakene av dyra ble gjort fra det norske fartøyet FF G.O.Sars ved hjelp av ROV Bathysaurus, sier Odd Aksel Bergstad, forsker ved Havforskningsinstituttet og prosjektleder i MAR-ECO.
 

gebruk_140x180px.jpg


Andrey Gebruk

Andrey Gebruk, en av forfatterne av artikkelen i Nature, er nå i Bergen for bl.a. å arbeide mer filmopptakene fra ROV Aglantha og Bathysaurus. Han er i MAR-ECOs styringsgruppe og leder prosjektets arbeid med benthos (bunndyr). Han deltok på toktet med FF G.O.Sars i 2004 og dessuten på det russisk-amerikanske MAR-ECO toktet med RV M. Keldysh i juni 2003 hvor man dykket til 4200m med de bemannede farkostene MIR-1 og -2. Gebruk leder bentoslaboratoriet ved P.P.Shirshov Institute of Oceanology i Moskva (et stort institutt under Det russiske vitenskapsakademi). Med seg i Bergen har han Elena Krylova fra samme institutt. Også hun har bred erfaring fra dykking med bemannede farkoster i dyphavet.

Mer informasjon 

Census of Marine Life. MAR-ECO er ledet av Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.

~ om MAR-ECO~ kontaktpersoner: Odd Aksel Bergstad,  Michael Vecchione og Andrey Gebruk